Reklamı Geç
İrfan Çıtak
Aksaray
DOLAR32.3974
EURO35.2937
ALTIN2250.8

COVID-19’ un Tetiklediği Hastalıklara Dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
COVID-19’ un Tetiklediği Hastalıklara Dikkat
Tek bir kişiden başlayarak milyonlarca insanı etkisi altına alan koronavirüs, etki alanını genişletmeye devam ediyor. Koronavirüsün sebep olduğu Covid-19 hastalığına yakalananların sayısı da artıyor.Uzun vadede vücutta hangi hastalıkları tetiklediği, hasta ve yakınlarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak TÜRKMEN, Covid-19’un vücudu nasıl etkilediği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tüm vücut sistemlerinin etkilenmesi, inflamasyon sürecinde yükselen sitokin seviyesinden kaynaklandığını belirten Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak Türkmen ‘’Enfeksiyonun tanımlandığı ilk zamanlarda solunum sistemi üzerindeki etkiler ön planda iken zaman ilerledikçe diğer sistemsel etkilerde gündeme gelmektedir. Özellikle hayati öneme sahip olan organlardan kalp ve beynin etkilenmesi mortalite ve morbidite artışına sebep olmaktadır’’ şeklinde konuştu.

'’Akciğer üzerinde en sık görülen etkisi zatürre'’

Koronavirüsün akciğer üzerinde en sık görülen etkisinin zatürre (pnömoni) olmasını vurgulayan Türkmen Covid-19’un tetiklediği diğer hastalıkları ise şöyle sıraladı: “Covid-19 enfeksiyonunun kardiyovasküler sistem açısından sol/sağ ventrikül fonksiyonlarında bozulma, kalp yetersizliği, sistemik ve pulmoner hipertansiyon, aritmiler, miyokard hasarı ve fonksiyon bozukluğunu; sinir sisteminde baş ağrısı, dizziness, bilinç bozukluğu, nöbet, ensefalit, inme ve nöromuskuler bozuklukları; kas-iskelet sisteminde miyalji ve artraljiyi; gözde akut konjonktiviti; hematopoetik sistemde yaygın damar içi pıhtılaşmayı; ruh sağlığı açısından da obsesif kompulsif bozukluğunu tetiklemektedir.’’

‘’Tıbbi kontrollerinizi aksatmayın’’

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Hemşire Başak TÜRKMEN hastalıktan ve hastalığa bağlı gelişebilecek diğer sistemik komplikasyonlardan korunmak amacı ile şu önerilerde bulundu: “Öncelikle maske, mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uymalı, kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınmalı, yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmeli, bir egzersiz planı dahilinde hareketsizliği önlemeli, tıbbi kontrollerini tele-sağlık üzerinden bile olsa aksatılmamalı.”

İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir.  2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır. (Basın Bülteni)

Datakale.Net İnternet ve Bilişim Hizmetleri

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doktordan Uygulama Yapan Polislere Çay ve Kek İkramıÖnceki Haber

Doktordan Uygulama Yapan Polislere Çay v...

Hizmetlerle Dolu 2 YılSonraki Haber

Hizmetlerle Dolu 2 Yıl

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar