
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksindeki artış sürerken yeraltı su kaynakları veya kıraç arazilerde üretim yapmaya çalışan çiftçiler kesinleşmeyen Cumhurbaşkanı ziyareti öncesi tarım arazilerine can suyu istediklerini söylediler.
Tarım kenti olarak adlandırılan ve nüfusunun yüzde 80’inin direkt veya dolaylı yollardan tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığı Aksaray’da su sıkıntısı nedeniyle sınırlı üretim yapmak zorunda kalan çiftçiler artan maliyetler karşısında kara, kara düşünüyor.
Özellikle yüksek enerji maliyetleri ve yer altı su kaynaklarının da hızla daha derinlere inmesi nedeniyle maliyetlerinin ülkenin diğer bölgelerindeki çiftçilerine göre daha fazla olduğunu söyleyen üreticiler “Susuz tarım yaparak dünyada yeni bir boyuta geçtik” diyerek yaptıkları açıklamalarında; “Aksaray kuraklığın her yıl daha fazla hissedildiği Türkiye’nin ortasında su sorunun çözülemediği bir şehir oldu.
Pandemi ve savaş dönemlerinde gıdanın dünyadaki en büyük ihtiyaç olduğunu bilmemize rağmen tarım arazilerini bir türlü suyla buluşturamadık. Yıllardan beri bu bölgeye getirilecek bir can suyunu bekliyoruz. Konya Aksaray arasında artık petrol arar gibi su aramaya başladık. Sondajların metreleri her yıl daha da derin noktalardan su çekmeye başladı. Bu suyun da sonuna gelmeye başladık. Beklenen yağışların gelmemesi barajdaki su seviyesini de tehdit etmeye başladı. Kurak tarım arazilerini ekmeye çalışanlar her hır yıl boşa çalışıyorlar.
Aynı bölgede boşalan yeraltı su kaynakları nedeniyle obrukların sayısı da artmaya başladı. Boş tarım arazilerini tehdit eden obruklar artık yerleşim yerlerine yaklaşmaya başladı. Aksaray ile Konya arasındaki oluşan obrukların nedenleri bilinmesine rağmen nedense tedbir alınamıyor. Çinlilerin Tuz gölü depolama alanı için getirebildiği suyu biz bölgeye getiremiyoruz. Ankara Türkiye’de Aksaray’a en uzak şehir haline geldi. Yıllardan beri bu bölgenin tarımsal su sorunu konusunda bir adım göremedik. Devletimiz ülkemizin her yerine devasa projelerini yaparken biz sadece bölgeye taşıma su istedik. Cumhurbaşkanımız üretmeye devam edin diyor ve bizlerde ülkesini seven üreticiler olarak zararına rağmen ekmeye devam ediyoruz. Ancak boşalan yeraltından suyu çıkartmak için de harcadığımız elektrik veya mazotun bedellerini ödeyemez duruma geldik. Aksaraylı üreticiler olarak şu anda ülkenin en pahalı üretimini yapıyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın