Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kurban Fiyatları, Kurbanlık Tercihlerini Değiştiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurban Fiyatları, Kurbanlık Tercihlerini Değiştiriyor
Ramazan ayının sona ermesinin ardından kurbanlık için arayışa başlayan vatandaşlar durdukları fiyatlar nedeniyle kara, kara düşünmeye başlarken kurbanlıklar konusunda halkın büyük bölümü küçükbaş kurbanlıklara yöneldiklerini ifade ederek güçlerinin büyükbaşa yetmediğini söylediler. Kurban bayramının sona ermesinin ardından kurban bayramı için kurbanlık arayışına başlayan vatandaşlar köy ve kasabalardaki mandıraları ve ağılları gezmeye başladılar. Özellikle büyükbaş kurbanlık alan vatandaşların mandıra ziyaretlerini artırdıkları gözlenirken kurbanlıklar için kendilerinden istenilen rakamlar keyifleri kaçırdı.

Şu anda ortalama 360 liradan kesimi yapılan büyükbaş hayvanlar konusunda fiyatların yurt dışından giren büyükbaş kesimlik hayvanlar nedeniyle geçen haftaya göre 20 ile 30 lira arasında düştüğünü belirten esnaflar büyükbaşta kesim fiyatlarının 250 liranın altına inmesini beklemediklerini söyleyerek ilerleyen günler için kurbanlık fiyatlarında düşüş beklentilerinin yersiz olduğunu söylediler. Kurban fiyatlarının geçen seneyle paralel gittiğini söyleyen tüccarlar yaptıkları açıklamalarda; “Kurban bayramına 2 kalmışken büyükbaş kurban kesen hemşerilerimiz kurbanlıklarını almaya başladılar. Şu anda Aksaray’daki neredeyse tüm mandıralarda büyükbaş hisse bedeli 20 ile 25 bin arasında değişiklik gösteriyor. Çok daha iri kurbanlık almak isteyen veya 7 kişilik kurbanlığı 5 kişi kesenler elbette bu rakamı aşacaklardır. Şimdilerde satış az olsa da çok fazla gezen var. Gelenler rakamı duyunca şaşırıyor ama geçen sene de asgari ücret rakamlarıyla kıyaslanırsa 1,5 asgari ücret tutarında ortalama kurbanlık alınıyordu. Bu sene de neredeyse aynı oranda satılıyor. Rakam büyük olduğu için hemşerilerimiz şaşırıyor ancak alım gücü ve diğer ürün fiyatlarıyla kıyaslanınca fiyatlar normal” derken küçükbaş üreticileri de bu yıl fiyatlardan dolayı kurbanlık konusunda vatandaşların küçükbaş kurbanlıkları daha fazla tercih edeceğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Kurban bayramı öncesi küçükbaş konusunda satışlar başlamasa da daha önceki yıllardan kurbanlık alan müşterilerimiz şimdiden kurbanlıklarını ayırtmaya başladılar. Ekonomik durum ve büyükbaş kurbanlıklardaki fiyatlar bu yıl küçükbaş kurbanlığa ilgiyi daha çok artıracak gibi görünüyor” dediler.

“3 Sene Önce Dana Aldığımız Paraya Tek Hisse Girilebiliyor”

Kurbanlık arayışı için mandıraları gezen vatandaşlar ise kurbanlık fiyatları konusunda yaptıkları açıklamalarda; “Biz artık ucuz beklentisi ile evlerimizden dışarı çıkmıyoruz. Bu sene büyükbaş kurbanlık fiyatlarının bu rakamlara yakın olacağını biliyorduk ama burada biraz da fırsatçılık var. Kurbanlık satan üreticiler kurbanlıkların kilogram olarak ederini ve kesim fiyatlarını vererek fiyat belirliyorlar. Ancak her sene bu insanların verdikleri kilogramların yanına bile yaklaşılmıyor. Allah rızası için farzımızı yerine getirdiğimiz için çok fazla tartışma konusu yaratmıyoruz ama ibadet olan bir kurban konusunda da artık malların ederlerinden çok fazla beklenti içerisine giren üreticilerden de bıktık usandık. Elbette son 2 yıldır hiçbir şeyin fiyatı yerinde durmuyor. Hayvanlara bakmak zahmet ve emek işi ama bu işte Aksaray’da ortalama bu malların ederlerinden her zaman 15-20 bin lira daha fazla para alıyorlar. Gezdiğimiz mandıralarda 200 bin lira rakamını durduk. Gittiğimiz mandıralarda üretici malını göstermeden bize kaç kişi olduğumuzu sorup ona gire hisse bedeli belirliyor. 4 Kişinin zor keseceği kurbanlıkları 5 veya 6 kişiye satmaya çalışıyor. Bunu bizler bir ibadet, onlarsa sadece ticaret olarak görüyor ve mallarını ederlerinin çok üzerinde satmak için de tüm yolları legal sayıyorlar. 3 Sene öncesinde dana alınan bir fiyata şimdi bir hisse kurbanlık zor alınabiliyor. Bu yılla beraber bizlerde artık küçükbaşa veya başka ülkelere bağışlara başlayacağız” dediler. (Haber: E.BUDAK) 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İş Kazasında YaralandıÖnceki Haber

İş Kazasında Yaralandı

Dinçer’e Ziyaretler SürüyorSonraki Haber

Dinçer’e Ziyaretler Sürüyor

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar