Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kira Gelirleri Kayıt Altına Alınıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira Gelirleri Kayıt Altına Alınıyor
Ülke genelinde anormal artışlarla gündem konusu olan konut ve işyeri kiraları konusunda harekete geçen defterdarlık kiradaki konutları kontrol ederek kira miktarlarını kayıt altına alıyor.Son bir yıl içerisinde ülkemiz genelinde olduğu gibi Aksaray’da da anormal oranlara çıkan konut kiraları kiracıları perişan ederken şikâyetler ve gündeme düşen kira haberleri Maliye Bakanlığını harekete geçirdi.

Maliye Bakanlığının talimatı doğrultusunda harekete geçen il defterdarlıkları illerdeki konutları kontrol ederek kiracıların beyanlarını almaya başladılar. Defterdarlığa davet edilen kiracılardan kiraları ödeme şekilleri, kira miktarları gibi soruların cevabı alınarak kira beyannameleri ile karşılaştırılacağı tahmin ediliyor.

Defterdarlığın bu çalışması ile çok büyük oranda kayıp yaşanan kira gelirleri kayıt altına alınırken vergi gelirlerinde de önemli bir artış olacağı düşünülüyor.

Yapılan çalışmalardan endişe duyan kiracılar ödenecek vergilerinde kendi üzerlerinde kalmasından korktuklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da sığınmacılar, deprem bölgesinden gelen depremzede vatandaşların da konut ihtiyaçlarının karşılanmasıyla konut bulmak çok zorlaştı. Konuta olan ilgi konut kiralarını çok fazla arttırdı. Son bir yıldır neredeyse her 6 ayda bir tahliye talebi ile gezen ev sahiplerini gördük veya duyduk. 2024 Yılının ilk ayında ise defterdarlık görevlileri kiradaki konutları gezerek konut kiralarını araştırmaya başladılar. Ödenen rakamlar, elden mi? bankadan mı? ödendiği soruları soruluyor ve bunlar kayıt atına alınıyor. Kira gelirleri kayıt altına alınırken aynı apartmanda 10 bin lira kira ödeyen de var 3 bin ödeyen de var. Bunu nasıl ayırt edecekler bilmiyoruz. Bu rakamlar ortalama şekilde kayıtlara geçerse ev sahipleri yüzde 100’ün üzerinde yeniden zam yapacaklar. Kiracının üzerinde olmayan kira vergileri de ev sahipleri tarafından kiracılara ödetilecektir. Bunu kimse de engelleyemez. Çünkü ev sahipleri bu daireleri kiraya verirken bunların hepsini kontratlara ekletiyorlar” derken ev sahipleri de yaptıkları açıklamada; “Ödenecek olan kira vergileri elbette giderlere eklenecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vergiler ile kiracılarımızın ödeyeceği miktar artacaktır. Aksaray’da kiracılar ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle birçok gurbetçi konutlarına güneşlikleri çekerek evleri boş bırakıyorlar. Sorun sadece ev sahiplerinde gibi haberler yapılıyor. Kiracı oturalı 5 yıl olmuş. Resmi artışla bin lira ödüyor. “Bunu makul bir seviyeye çıkartalım” diyoruz, “Hayır olmaz yüzde 25’den fazla artıramazsın” cevabını alıyoruz. Bu kontratlar bittikten sonra çık denildiğinde kiracıya eziyet etmiş oluyoruz. Şu anda aynı apartmanda 3 bin liraya oturan kiracı da var 8 bin liraya oturan da var. Sorun sadece bizlerde değil, kiracılar içerisinde de çok sorunlu insan var. Gurbetçilerin çoğu artık evlerini boş bırakıyor ve kiralamıyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnşaat Maliyetleri 2023’de Yüzde 67,31 ArttıÖnceki Haber

İnşaat Maliyetleri 2023’de Yüzde 67,31 A...

Aktürk “Kuraklık Tehdidine Karşı Su Projesi Şart Oldu”Sonraki Haber

Aktürk “Kuraklık Tehdidine Karşı Su Proj...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar