Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Aktürk “Kuraklık Tehdidine Karşı Su Projesi Şart Oldu”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aktürk “Kuraklık Tehdidine Karşı Su Projesi Şart Oldu”
Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, beklenen kış yağışlarının olmamasının kuraklığı beraberinde getirdiğini belirterek Aksaray’ın yaşadığı kuraklık konusunda dış havzadan getirilmesi planlanan su projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sıcak havaların tehlike sinyalleri olduğunu aktaran DKKYB Başkanı Aktürk, tarım ve hayvancılık sektörünün yağış olmamasından olumsuz etkilendiğini söyledi. Aktürk, özellikle tarım alanlarının suya ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Havaların sıcak gitmesi sokaktaki vatandaş için iyi gibi gözükse de tarım ve hayvancılık noktasında bu çok büyük bir sıkıntı doğuruyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız bu noktada kuraklığa karşı çalışmalar yürütüyor. Öncelikli sorunların başında tarla faresi geliyor. Hava sıcaklıklarının güze gitmesi bu hayvanların üremesine ve tarladaki bitkilerin zarar görmesine neden oluyor. Karın yağmaması toprağın da yapısını bozuyor. Zaten çok az olan yağır toprakta olan bitki tarafından tüketiliyor ve toprağın uyumaması durumu ortaya çıkıyor. Özellikle ekili alanlarda kısa sürede tükenen sular kuraklığı da beraberinde getiriyor.” dedi. 

 

Aksaray’ın su fakiri olduğunu hatırlatan Aktürk, Aksaray’ın beklediği su projelerinin gündeme getirilmesi çağrısı yaptı. Aktürk açıklamasının devamında; “Aksaray Türkiye’nin en az yağış alan illeri arasında yer alıyor. Her platformda bunu dile getirerek dış havzadan şehrimize su getirilmesi projesini konuşuyoruz. Tarım ve hayvancılığın Aksaray’da sürdürülebilmesi için mutlaka bu projenin hayata geçirilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl da az yağış aldık ancak toprak geçtiğimiz yıl dinlenme imkânı bulmuştu. Bu yıl kar yağışının olmaması tarım ve hayvancılık sektörünün yanı sıra içme suyu noktasında da endişe veriyor. Bunun yanı sıra yağışların azalması yer altı su kaynaklarının çekilmesini de etkiledi. Su bizim çocuklarımıza miras bırakacağımız en büyük emanetlerden bir tanesi. Bu sorunları göz önünde bulundurarak dış havzadan su getirilmesi projesini önemsiyoruz ve bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Küçükbaş hayvancılık sektörünün de yağışların olmamasından etkilendiğini ifade eden Aktürk, “Havaların sıcak gitmesi küçükbaş hayvancılıkta büyük bir sıkıntıya neden olmadı. Soğuk havalarda hayvanlarımız daha çok telef oluyordu. Soğuğa karşı hayvanların direnci düşüyor ve çeşitli hastalıklar olabiliyordu. Sıcak giden havalarda böyle sıkıntılar yaşanamadı. Ancak yağışların olmaması meralardaki yetişen otları olumsuz etkilediği için yine sıkıntı yaşayabiliriz. Bizler üretici olarak karı bereket olarak görüyoruz. Hayatın ve üretimin devamlılığının sağlanabilmesi için kar yağışını dört gözle bekliyoruz. Üretici maliyetlere karşı inadına üretmeye çalışırken bu emeklerin görmezden gelinmeden su projelerinin acilen başlatılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kira Gelirleri Kayıt Altına AlınıyorÖnceki Haber

Kira Gelirleri Kayıt Altına Alınıyor

Kantin Fiyatları İsyan EttiriyorSonraki Haber

Kantin Fiyatları İsyan Ettiriyor

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar