Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Mali Müşavir Yüsra KÖSE

Mali Müşavir Yüsra KÖSE

Mail: [email protected]

Esnafa Gelir Vergisi Muafiyeti

Esnafa Gelir Vergisi Muafiyeti

Pandemi döneminden en çok etkilenen kesimlerden biride esnaflar oldu. Son bir yıldır hükümet aldığı çeşitli kararlar ve uyguladığı politikalarla salgından etkilenen esnaflara destek olmaya çalıştı. Yeni açıklanan ekonomik reform paketi ile ise esnafa gelir vergisi muafiyet müjdesi verildi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bu paket ile esnaflara yönelik gelir vergisi muafiyeti olacağını açıkladı. Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslaklarının hazır olduğu açıklanırken geç Salı gününe kadar ayrıntıları ile paylaşılacağı belirtildi. Muafiyet yaklaşık 850 bin esnafı ilgilendiriyor. Bu plana göre gelir vergisi muafiyeti 2021 yılı itibariyle elde edilen kazançlara uygulanacak ve uygulama kalıcı olarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Muafiyetin detayları ise şu şekilde;

Kimler yararlanacak?

Kendi işinde bilfiil çalışanlar, işyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı; büyükşehir belediye sınırları içinde 2021 takvim yılı için 12 bin TL'yi, diğer yerlerde 7 bin TL'yi aşmamak ve ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak koşuluyla basit usulden yararlananlar,

Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 2021 takvim yılı için 150 bin TL'yi aşmaması veya yıllık satış tutarının 2021 takvim yılı için 240 bin TL'yi aşmaması, hizmet işiyle uğraşanların ise bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hâsılatının; 2021 takvim yılı için 76 bin TL'yi aşmaması gerekiyor.

Daha çok taksici, terzi, kuaför, berber, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, çay ocağı işleticisi, ayakkabı tamircisi ve minibüs işletmecisi gibi basit usule tabi olan esnaf ve sanatkârlar ilgilendiriyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren esnaflar 2021'den itibaren gelir vergisi ödemeyecek, beyanname hazırlamayacak ve bu işler için muhasebeci tutmak zorunda kalmayacaktır. Yani esnaf sadece aldığı malın faturasını tutmakla yükümlü olacak. Gelecek yıl basit usuldeki vergilendirmeden 272 milyon lira, 2023’te ise 305 milyon TL gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Buna göre devlet 2021 yılı için 272 milyon liradan vazgeçmiş olacak.

Kimler yararlanamayacak?

Kollektif şirket ortakları, ödünç para verme işleriyle uğraşanlar, sarraflar, sigorta prodüktörleri, ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bunlara aracılık edenler, gayrimenkul ve gemi alım-satımı ile uğraşanlar, maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler, şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı gibi işlerle uğraşan mükellefler bu muafiyetten yararlanamayacaktır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar