Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Verdikleri Sözler Ne Oldu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Verdikleri Sözler Ne Oldu?
Aksaray Organize Sanayi Fabrikasında istihdam sayısı vererek yatırım için arsa alan ve üretime başlayan fabrikaların son dönemde işçi alımı ve işçi çıkartmadaki ısrarları çalışanlarını tepkilerine neden olurken “Bunların istihdam sözlerini ve taahhütlerini kim denetleyecek?” sorusu soruldu.

İşsizlik sorunları nedeniyle geçmiş yıllarda Türkiye içerisi ve yurtdışına gereğinden fazla göç veren ve bu sorun nedeniyle birçok ailenin parçalandığı, birçok çocuğun yetim kaldığı ve yetim gibi büyüdüğü Aksaray’da 2000’li yıllardan sonra peş peşe gelen fabrikalar sayesinde iş sahaları genişlemiş ve bu sayede yurt dışına olan ilgi bitme noktasına gelmişti.

Pandemi sonrası yaşanan gelişmeler ile ekonomik sorunlar nedeniyle son bir yıl içerisinde Aksaray genelindeki gençlerin yeniden yurtdışına yönelmeleri ve vize için konsoloslukların kapılarına akın etmeleri yurtdışı şansı olmayanların da diğer illerdeki çalışma ortamlarına göz dikmeleri gözleri Aksaray Organize Sanayi Bölgesine çevirdi. OSB’de istihdam garantisi ile arazi tashihi yapılan ve yatırımlarını tamamlayan fabrikaların istihdam sayıları konusunda verdikleri sözleri tutmadıklarını ve kriz dönemlerinde ilk tasarrufun işçiden yana kullanıldığını belirten işçiler açıklamalarında; “Aksaray OSB bölgesi çok hızlı büyürken nüfusumuz ve il dışından gelen göç sayısı da paralel şekilde artıyor. İstihdam konusunda herkes elindeki işlerini korumaya çalışırken daha iyi şartlarda iş arayan arkadaşlarımızda var. Kurumsal firmalarda iş bulabilen yani o fabrikalara yerleşebilenler şanslı. Diğer alanlarda çalışanlarda mesai sorunları başta olmak üzere birçok sorun yaşanıyor. Aksaray’da arazi verilen ve 5000 kişi çalışacak diye müjdelenen fabrikada kaç kişi çalışıyor? Bu insanlar bu arazileri alırken Aksaray’daki işsizlik sorununu çözmek için Aksaray’da yatırım yapmaları sağlanmadı mı? Herkes ucuz iş gücünün peşinde. 2024 yılı için açıklanacak asgari ücretin ardından yeniden işçi çıkartılmaya başlanacak. Her kriz döneminde olan işçiye oluyor. İşçi alacağını duyuran malum fabrika Aksaray OSB’ye işçi alıyor gibi değil de 1960’lı yıllarda Alman doktorların Almanya’ya işçi aldığı gibi işçi seçti. Çalışacak kişilerin yarısında çoğunu bir doktor ve hemşire eledi. Fabrika sahipleri veya yöneticileri bu süreci sorunsuz olarak atlatmak istiyor ama en azından işçi garantisi ile yatırım yapanların Aksaray’dan kaç işçi söz verip kaç işçi çalıştırdıkları kontrol edilsin. 5000 Kişi çalıştıracağız diyerek dönümlerce araziyi alan firma Aksaray’dan kaç işçi çalıştırıyor? Bunun açıklanmasını bekliyoruz. Ekonomik sorunlar bahane edilerek işçiler çıkartılıyor veya istifa etmeye zorlanıyor. Bu işçiler artık Aksaray dışına veya yurt dışına gidiyor veya gitmek için her yolu deniyorlar. Yakın zamanda inşaat sektörü gibi OSB’deki fabrikalarda diğer ülke vatandaşlarına teslim edilecek” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Alanda Satanda ŞikâyetçiÖnceki Haber

Alanda Satanda Şikâyetçi

2023 Zehir Tacirleriyle Mücadele Yılı OlduSonraki Haber

2023 Zehir Tacirleriyle Mücadele Yılı Ol...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar