
Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal girdi fiyatlarının yıllık artışının yüzde 41,43’de kaldığını açıkladı.Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal maliyetler ve alınacak destekleme ile 2024 yılındaki ürün fiyatlarının belirlenmesinde önemli olan tarım girdi fiyatlarındaki artış oranını açıkladı. TÜİK’e göre Tarım GFE’sindeki yıllık artış yüzde 41,43’de kaldı.
TÜİK Tarafından yapılan açıklamada; “Tarım-GFE'de (2015=100), 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre %41,43, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,43 ve on iki aylık ortalamalara göre %43,69 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %2,82, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %1,47 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %37,64, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %68,87 artış gerçekleşti” denilirken tarım ve hayvancılık kenti olması nedeniyle halkın yüzde 80’ine yakınının bu alandan geçimini sağladığı Aksaray’da çiftçiler açıklanan rakama tepki gösterdiler.
Özellikle hububat alımları ve diğer ürün fiyatları ile destekleme oranlarının değişkenliğinde belirleyici olan rakamın çok gerilerde olduğunu ifade eden Aksaraylı çiftçiler; “Türkiye İstatistik Kurumunun verileri birçok alanda tartışılmasına rağmen halen bu verileri sahadan uzak hazırlıyor. Bu ülkede son bir yıl içerisinde yüzde 100’den fazla artış olduğunu siyasi, bürokratı, esnafı ve vatandaşı kabul ederken bir tek TÜİK kabul etmiyor. Çiftçinin en büyük gider kalemleri arasında ilk sırada olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik giderlerini gelip bizlere sorsunlar. Aksaray’da yani Türkiye’nin merkezinde suyun olmadığı yerde susuz tarım yapmaya çalışıyoruz. Türkiye ortalamasında giderler yüzde 100 artış gösteriyorsa bu oran Aksaray ve çevresindeki bazı illerde yüzde 150.
Ama TÜİK “yüzde 50’nin altında artış oldu” diyor. Bu verileri ve oranları neye göre kimse sorarak açıkladı. Bu rakamlara göre bize bir yer göstersin Türkiye’deki tüm çiftçiler mazotu da, gübreyi de, ilacı da buralardan alalım. Hatta geçen seneye göre yüzde 80 artışla TÜİK bizlere versin. Sadece seçimden sonra bile mazot fiyatı yüzde 100’den fazla arttı. İşçilik ve diğer giderlere bir baksınlar. Bu açıklanan rakamla insanların tarımdan vazgeçmesini hedefliyorlar. Hükümetimiz bile sadece bir yılda Asgari ücreti 8 bin 800’den 17 bine çıkarttı. Market raflarındaki ürünlerin en düşüğünde yüzde 100 ile yüzde 200’den fazla artış var. Pazar yerlerinde bir kilo biberin fiyatı 100 liraya doğru gidiyor, ama TÜİK Türkiye güllük gülistanlık, her şeyin fiyatı iyi yerinde” diyor. Böyle devam ettikleri sürece bu ülkede bu topraklara tohum serpecek kimseleri bulamayacaklar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın