Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

TÜBİTAK’tan ASÜ Veterinerlik Fakültesi Projesine de Destek Geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜBİTAK’tan ASÜ Veterinerlik Fakültesi Projesine de Destek Geldi
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ın sığırların solunum sistemi hastalıklarının tedavisine ilişkin hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 1001 Programı kapsamında kabul edildi ve destek aldı.

 “Sığırların Solunum Sistemi Hastalığı Kompleksi (BRDC) Tanısı Konulan Buzağılarda Erken Tanı, Prognoz ve Tedavi Etkinliğinin Belirlenmesinde Serum PTX-3’ün Değerlendirilmesi” başlıklı projesini anlatan Prof. Hidayet Metin Erdoğan, BRDC kaynaklı hastalıkların önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti. Bu kökenli hastalıkların sığırlarda ölümlere, genetik materyal kaybına ve üreme performansı düşüklüğüne neden olduğunu ayrıca tedavilerin oldukça yüksek maliyetler içerdiğini söyleyen Prof. Erdoğan, “Hastalığın tedavisinde yaygın olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım bir yandan antibiyotik direncine neden olurken diğer yandan -antibiyotik kalıntısı münasebetiyle- halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Bu hastalık Aksaray da dâhil olmak üzere Türkiye genelinde önemli bir çiftlik problemidir ve sorunun olumsuz etkilerini en az seviyeye indirgeyebilmek için erken ve kesin tanı ile etkin tedavi stratejilerinin planlanması bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

Hazırladıkları proje kapsamında erken tanı ve tedavi için bir akut faz protein molekülü olan PTX-3’ün kullanılabilirliğini araştıracaklarını ifade eden Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, şunları söyledi: “Hastalığa neden olan ana mikroorganizmalar ile serum PTX-3’ün değerleri arasında ilişki kurmaya çalışacağız. Bu sayede PTX-3’ün tek başına akciğer dokusu iltihabını ve buna neden olan mikroorganizmayı öngörme potansiyelini görerek hızlı tanı imkânı oluşturmayı ve gereksiz antibiyotik kullanımını önlemeyi hedefliyoruz. Çalışmamızın erken ve kesin tanı konulması, bilinçsiz ve yoğun antibiyotik kullanımının engellenmesi ve nihayetinde hayvan ve insan refahına doğrudan katkı sağlamasını öngörüyoruz. Öte yandan saha şartlarında tek başına PTX-3’ün tanı ve tahmini iyileşmenin belirlenmesindeki kullanımı, zamandan tasarruf sağlayacağı gibi ekonomik açıdan da faydalı olacaktır.” Projede Prof. Dr. Zeki Aras ve Araştırma Görevlisi Melek Aydemir yardımcı araştırmacı; bir doktora öğrencisi de bursiyer olarak görev yapıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, TÜBİTAK projesi münasebetiyle Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ı kutladı ve tüm ekibe çalışmalarında başarılar diledi. (ASÜ Basın)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tırla Çarpışan Otobüsteki 3 Kişi YaralandıÖnceki Haber

Tırla Çarpışan Otobüsteki 3 Kişi Yaralan...

Dinçer “Belediye Olarak Her Zaman İhtiyaç Duyulan Yerde Olacağız”Sonraki Haber

Dinçer “Belediye Olarak Her Zaman İhtiya...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar