Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Susuz Yaz Bizi Bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Susuz Yaz Bizi Bekliyor
Türkiye’nin su fakiri illeri arasında ilk sıralarda yer alan Aksaray’da tarımsal sulama sorunu çözüm beklerken beklenen yağışların gelmemesi içme suyu sıkıntısını da ortaya çıkarttı.

Su fakiri iller arasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Aksaray’da tarımsal sulama sorunu konusunda çözüm beklenirken merkezin tarımsal ve şebeke anlamında en önemli su kaynağı durumundaki Mamasın barajında da son yılların en sıkıntılı verileri görülüyor.

Özellikle son yıllarda iklimsel olarak azalan yağışlar ile artan nüfusun su ihtiyacının da artması ile Mamasın barajındaki su kapasitesi 30 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. Yıllardır tarımsal anlamda su sorununu aşmaya çalışan Aksaray’ın Konya ovası bölgesinde kalan kısımlarında yer altından çekilen su seviyesinin 300 metrelere kadar düştüğü kaydedilirken içme suyu konusunda Aksaray’ın can damarı durumundaki Mamasın barajındaki su seviyesine dikkat çeken yetkililer vatandaşlara tasarruf çağrısı yaparken yaz ayı içinde tehlike çanları çalmaya başladı.

2014 Yılında başlatılan şebeke suyu çalışmaları başlatan Devlet Su İşleri tarafından merkez Bağlı köy bölgesindeki arıtma tesisi ve su kuyuları konusunda gelinen süreçle ilgili bir açıklama yapılmazken bahar döneminde de beklenilen yağışların alınamaması durumunda barajdan beslenen su kanalları ile sulanan tarlalar ile merkezde su sorunun artacağı tahmin ediliyor.

Su tasarrufu konusunda Aksaray belediyesi sürekli olarak tasarruf çağrılarını yinelerken vatandaşlar da özellikle su israfının hat safhalara ulaştığı il genelindeki tatlı su çeşmelerine dikkat çekerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray tamamen susuz kalana kadar su konusunda bir adım atılacak mı? bilmiyoruz ama tasarruf ile bu sorunun bir süre daha ötelenebileceğini biliyoruz. “Şebeke suyu konusunda daha duyarlı olalım” diyoruz ama sonra tatlı su çeşmelerinin sabahlara kadar açık kaldığını görünce “Bu israf neden önlenemiyor?” soruları da aklımıza geliyor.

Birçok mahallede müstakil yapılardaki bahçelerde yine bu şebeke suları ile sulanıyor. Şehir genelindeki servis araçları ile mahalle otobüslerinin de büyük bölümü yine bu çeşmelerde yıkanıyor. Mahalle sakinleri akşama kadar yaz döneminde bedava diye bu çeşmelerde halı yıkıyorlar.

Elbette belediye çağrılarına her birimiz duyarlı olmalıyız ama denetim yapması gerekenlerde israfın merkezi durumundaki bu çeşmeleri sürekli kontrol ederken hortumlarla bahçe sulayan kişileri de cezalandırmalılar. Susuz kalırsak her birimiz bunun bedelini ödeyeceğiz ama şehrin tamamının bu tasarruf ve yaptırımlara uyması gerekiyor. DSİ’nin de 11 yıldır beklenen projesi konusunda bir açıklama yapmasını bekliyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FETÖ/PDY Suçundan Aranan 1 Kişi YakalandıÖnceki Haber

FETÖ/PDY Suçundan Aranan 1 Kişi Yakaland...

Yangın Malzemeleri Bakanlığın MerceğindeSonraki Haber

Yangın Malzemeleri Bakanlığın Merceğinde

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar