
Türkiye’de su fakiri iller arasında ilk sırada yer alan Aksaray’da beklenilen su yatırımları konusunda hiçbir açıklama yapılmazken dünya su günü olarak kutlanan 22 Mart tarihine Aksaray yine suya hasret iller ile birlikte girdi.
Tarım ve hayvancılık kenti olmasına ve Türkiye’nin merkezinde olmasına karşılık su sorununun bir türlü giderilemediği Aksaray’da tarımsal sulama ve içme suyu konusunda gelecek müjde beklenirken 22 Mart Dünya su günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda su tasarrufu çağrıları yinelendi.
Dünya genelinde iklimsel değişiklik ve artan nüfus ile suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekilen açıklamalar konusunda konuşan çiftçiler “Susuz tarım yapmaya çalışıyoruz, daha nasıl tasarruf olacak” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da yıllardan beridir su konusunda müjdeli bir yatırım haberi bekledik ama ne yazık ki bu haber hiçbir zaman gelmedi. Konya ovası üzerinde bulunan ilçe, kasaba ve köylerde su sorunu artık başka bir boyuta geçti. Susuzluk nedeniyle yeraltı sularını kullanmak zorunda kalan arkadaşlarımız artık yer altında su bulmak için yüzlerce metre daha derine inmeye başladılar. Türkiye’nin her noktasında devasa projelere imza atan Devlet Su İşleri Kurumu Türkiye’nin ortasındaki ovaya suyu getiremiyor. Kanallar denizlere boşa akıp gidiyor ama bölgeye su verilemiyor. Binlerce dönüm tarım arazisi tuz gölü nedeniyle çoraklaştı. Bölgede yıllardan beri susuz tarım ve hayvancılık yapmaya çalıştık ve sürekli zarar ettik. Şimdi su tasarrufu deniliyor. Bu tasarrufu su olan yerlere yapsınlar. Bizler yıllardır bu topraklara bir can suyu istedik ama Aksaray dışında bunun sözü bile geçmedi. Çinliler Tuz gölünü delmek için Kızıl ırmaktan suyu Sultanhanı’na getirebildi ama bize beklediğimiz su bir türlü gelmedi” dediler.
İçme suyu konusunda konuşan vatandaşlarda Devlet Su İşleri bölge müdürlüğünce Aksaray’da başlatılan ve sözde 50 yıllık su sorununu çözecek projenin akıbetini sorarak yaptıkları açıklamada; “Aksaray’da yıllar önce kent meydanında büyük bir temel atma programı ile şehrin 50 yıllık içme suyu sorununu çözecek devasa bir proje başlamış ve sözde 2019 yılında tamamlanarak memba kalitesinde içme suyu çeşmelerden akıtılacak ve tesisler de bir süre sonra belediyeye teslim edilecekti. Ardan 10 yıldan fazla geçti. O dönemin belediye başkanı gitti yerine seçilen belediye başkanı 2’inci dönemine başladı. Ama hala DSİ bu suyu çeşmelerden akıtamadı. Bu konuda bir açıklama yapılmıyor. Aksaray’ı su alanında besleyen tek merkez olan Mamasın barajındaki su seviyelerini bölgeye gidenler net bir şekilde görüyorlar. Artık bu suda bitiyor ve belediye haklı olarak sürekli tasarruf çağrısını yineliyor. Artık bu yıllar önce başlayan su projesinin akıbeti açıklansın. 50 yılın 10 yılını daha tesisi tamamlayıp teslim edemeden bitirdiler. Türkiye’nin ortasında bu çağda bu sorunu yaşatanların sorgulanması gerekiyor” dediler.(Haber E.BUDAK)
Yorum Yazın