Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Nüfusumuz 438 Bin 504 Köy ve Beldelerin Nüfusları Arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nüfusumuz 438 Bin 504 Köy ve Beldelerin Nüfusları Arttı
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aksaray’ın nüfusu 2023 yılında 5 bin 449 kişi artarak 438 bin 504’e yükseldi. TÜŞK verilerine göre artışlar köy ve belde nüfuslarında yaşanırken il ve ilçe merkezlerindeki nüfusta azalma oldu.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen nüfus verilerini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre ülkemizin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi olurken Aksaray’ın nüfusu da bir önceki yıla göre 5 bin 449 kişi artarak 438 bin 504 kişiye yükseldi. Aksaray’da kayıtlı olan 438 bin 504 kişinin 219 bin 6’sının erkek, 219 bin 498’inin ise bayan olduğu açıklandı.

TÜİK verilerinde en dikkat çekici detaylardan olan il ve ilçe nüfuslarında ilk kez azalma olurken köy ve belde nüfuslarında artış oldu. Artışın nedenleri arasında il merkezinden köy ve kasabalara yerleşen vatandaşların etkili olduğu değerlendirildi.

Yine aynı verilere göre Aksaray’daki yabancı nüfusunda bir önceki yıla göre azalma olduğu açıklandı. 2022 Yılı nüfus verilerine göre Aksaray’da 17 bin 607 yabancı uyruklu vatandaş ikamet ederken 2023 yılında bu sayı 16 bin 253’e düştü. Aksaray’da yaşayan yabancı göçmelerin cinsiyetleri ise 8 bin 885’i erken 7 bin 368’i de bayanlardan oluştu.

TÜİK’in açıkladığı veriler konusunda konuşan Aksaraylılar Aksaray’daki yabancı nüfusu konusundaki veriler haricindeki verilerin gerçekçi olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray çevremizdeki iller içerindeki illere bakıldığında konumu ve diğer imkânları ile en avantajlı iller arasında. Geçmişte iş olmadığı için yurt dışına çok fazla göç vermişiz ama son yıllarda organize sanayi bölgesinin tam kapasite ile faaliyete geçmesi göçü azalttı. İl genelinde nüfusun hızlı arttığı fark edilirken TÜİK tarafından açıklanan verilerde yabancı nüfusunun azalması bizleri şaşırttı. İl genelinde Suriyeli göçmen veya sığınmacı sayısı diğer illerden az olsa da Afganistan uyruklu kişilerin nüfusları ya artıyor ya da bu kişiler vatandaşlık değiştirdi. Bu veriler haricindeki verilere gelince il ve ilçe merkezlerinden köylere doğru bir göç olduğu son verilerde ortaya çıkmış. Bunun nedenleri arasında yüksek ev kiraları ve hayat pahalılığı en büyük iki etken oluyor. Merkezde geçimlerini sağlayamayanlar baba ocaklarına tekrardan dönmeye başladılar. Merkezde ikamet ederek köylerini terk eden gençler de yine benzeri nedenlerle yakın olan köylere dönmeye başladı. Bu rakam önümüzdeki yılın verilerinde çok daha fazla çıkacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Kumbuzoğlu “Asrın Felaketinde Asrın Birlikteliğini Sergilerdik”Önceki Haber

Vali Kumbuzoğlu “Asrın Felaketinde Asrın...

Asrın Acısı UnutulmadıSonraki Haber

Asrın Acısı Unutulmadı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar