Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Normalleşmede Yeni Destekler Geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Normalleşmede Yeni Destekler Geliyor
Aksaray Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş normalleşme sürecinde yapılacak destekler ile ilgili bilgiler vererek yararlanma süresi biten desteklerin yerine farklı alanlarda destekler geleceğini belirtti. Normalleşme sürecinde işverene ve işçiye farklı destekler yapılacağından bahseden Akkuş “Pandemi sürecinde yapılan desteklerin sona ermesi ile normalleşme sürecinde yeni destekler için paketler hazırlanıyor” dedi.

“Destekler Devam Edecek”

 

İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş normalleşme destekleri ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kısa çalışma uygulaması 31 Mart 2021 tarihinde sona erdi. Pasif işgücü programları sayesinde işverenlerimize sunduğumuz destekler farklı bir yönde normalleşme desteği adı altında devam edecek. Normalleşmeye geçen işverenlerimize prim destekleri gelecek ve devam edecek normalleşme desteği kapsamında. Aksaray İç Anadolu Bölgesinde istihdamı arttıran öncü illerden oldu. İnşallah bu toparlanmayı bütün sektörlerimizle birlikte yaşarız.

Pasif ve aktif işgücü programları ile işgücü piyasasını düzenlemeye çalışıyoruz. Bir taraftan pasif işgücü programları ile birlikte özellikle korona sürecinde işsizliğin korunması hedeflendi. Bu doğrultuda kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği ve normalleşme desteği sağlandı. Aksaray’da 13 Şubat 2021 verilerini incelediğimizde İŞKUR aracılığı ile kısa çalışma ödeneği kapsamında 10 Bin 978 kişiye 52 Milyon 61 Bin 633 TL ödeme yapıldı. Nakdi ücret desteği kapsamında 6 Bin 49 kişiye 18 Milyon 733 Bin 635 TL, işsizlik ödeneği kapsamında 3 Bin 380 kişiye 15 Milyon 611 Bin 541 TL ödeme yapıldı.” dedi.

 

“7611 Bin Kişi Normalleşti”

Akkuş, pandemi sürecinden normalleşme sürecine çok sayıda geçiş olduğunu ifade ederek sektörel ayrım yapılmadan normalleşme desteklerinin yapılacağını belirtti. İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş açıklamasının devamında; “Kısa çalışmayı terk edip işçisini artık tam mesaiye çeken işverenlere de sağlanan desteklere normalleşme desteği diyoruz. Normalleşme desteği kapsamında da 7 Bin 611 Bin kişi normalleşmeye geçti ve 8 Milyon 698 Bin 173 TL ödeme yapıldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mızın özellikle dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal faz yardımları Aksaray Valiliği tarafından gerçekleştiriliyor. Sosyal yardımlarla birlikte hem kısa çalışma hem sosyal yardımlaşma ile birlikte 137 Milyon 753 Bin 982 TL ödenek tahsisi Aksaray’da gerçekleşti. Tabi bu verilere mart ayı rakamları dahil değil. Özellikle ramazan ayı ile birlikte pandemide en çok etkilenen yeme içme sektörü ile ilgili yeni bir düzenlemede gerçekleşiyor. Sektörde çalışanların iki aylık primini devletimiz ödeyecek. Nisan ve mayısta ücretsiz izine ayrılana bin 500 TL gibi bir destek sağlanacak. Bilindiği gibi kısa çalışma uygulaması 31 Mart 2021 tarihinde tamamlandı. Kısa çalışma uygulamasının yerine işverenlerimiz normalleşme ile birlikte çalışan işçisini normal çalışma düzenine geçirdiğinde 6 aya kadar prim desteğinden faydalanabilecek. 17 Mayıs 2021 tarihine kadar fesih kıstı uzatıldı yani işten çıkarma yasağı bu tarihte sona erecek. Kısa çalışma ve nakdi ücret desteğinden işçilerini normalleşmeye getiren ve 45 saat çalışma sistemine getiren işveren açısından prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren primlerinin tamamı tutarında SGK’ya ödeyeceği ücretin mahsuplaşması yoluyla karşılanacak ve herhangi bir ödeme olmayacak. İşverenin SGK’ya ödeyeceği işçi ve işveren primleri yine 6 aya kadar bakanlık tarafından karşılanacak. Tabi buradaki en temel şart özel sektör işyerlerinin olması yani sektörel bir ayrım yok, ikinci şartta kısa çalışma ve nakdi ücretten normalleşme desteğine geçenler için geçerli olacak.” İfadelerini kullandı. (Haber/Foto: S.O)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ramazan Hazırlıkları BaşladıÖnceki Haber

Ramazan Hazırlıkları Başladı

Pandemide İstihdam RekoruSonraki Haber

Pandemide İstihdam Rekoru

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar