Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kira Geliri Olanlar İçin Son Gün 1 Nisan

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira Geliri Olanlar İçin Son Gün 1 Nisan
2023 Yılı kira gelir beyanı için son gün 1 Nisan. Bu tarihe kadar kira beyanında bulunmayanlar tespit halinde en üst seviyeden ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Ekonomik kriz bahanesi ile son bir yıl içerisinde Aksaray genelinde 4 kata yakın artırılan kiralar sonrası başlayan şikâyetlerle gündeme gelen ev sahipleri için 2023 yılında evlerinden, dükkânlarından veya kiraya verdikleri arsalarından elde ettikleri kira gelirleri için vermeleri gereken beyanname için süre 1 Nisan tarihinde doluyor. Bu tarihe kadar 2023 kira beyannamesini belirtmeyenler muafiyet tutarından faydalanmazken Aksaray defterdarlığının son aylarda il genelinde yaptığı kira tespitleri üzerinden değerlendirme yapılacak.

Geçmişte kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahipleri için bu dönemden sonra cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski artarken birçok gayrimenkul sahibinin bu süreçten kaçındığını ifade eden vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da da Türkiye’nin pek çok şehrinde de mülk sahipleri kira gelirlerini beyan etmiyorlar. Bu konuda özellikle evlerin kira beyannameleri sınırlı şekilde veriliyordu. Son bir yıl içerisinde özellikle fahiş kira artışları gözlerin bu alana çevrilmesine neden oldu. Ayda 10 bin lira kira geliri elde eden ev sahibinin maliyenin kapısından geçmemesi kabul edilemez. Nihayetinde bu tartışmalarla beraber ilimiz genelinde defterdarlık yetkililerinin kirada olan konutlarla ilgili çok sağlam bir çalışma yaptığını duyduk ve il genelindeki birçok konutun doluluğu tespit edilirken kira miktarları da kayıt altına alındı. Bu sayede vergi oranları belirlenirken fahiş şekilde kira artırımı yapacak olanlarda tespit edilmiş ve bir önceki yılda aldığı kira geliri üzerinden artış ile fahiş artışlar da önlenmiş olacak. Gayrimenkul vergilendirme sisteminde en büyük kayıp konut kiralarında oluyordu. Dükkan sahipleri bu miktarı dükkanlarındaki kiracılara ödettikleri için kira beyanı verilirken sınırlı şekilde konut için beyanda bulunuluyordu. 1Nisan tarihine kadar beyanlarını vermeyenler yani on binlerce lira gelir elde etmelerine rağmen 1 kuruş vergi ödemeyenlerin canı be kez yanacak” derken yurt dışında yaşamasına rağmen Aksaray’daki evini düşük miktarlarda kiraya veren veya bahçesine ve diğer evine bakması için ücretsiz kiracı oturtan ev sahiplerinin nasıl bir yol izleyeceği ve yaz ayına kadar bu ev sahiplere ek süre verilip verilmeyeceği konusu ise belirsizliğini koruyor. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarlada Canına KıydıÖnceki Haber

Tarlada Canına Kıydı

Belediyenin AYT ve TYT Kursları Devam EdiyorSonraki Haber

Belediyenin AYT ve TYT Kursları Devam Ed...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar