Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

İnşaat Maliyetlerindeki Artış Yüzde 70’e Ulaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Maliyetlerindeki Artış Yüzde 70’e Ulaştı
TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksindeki artış Şubat ayı sonu itibariyle yüzde 70,05’ ulaştı.

Son yıllarda sıkıntının sürekli arttığı inşaat sektöründe maliyet artışı sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumunun Şubat 2024 dönemi verilerine göre ülke genelinde inşaat maliyet endeksindeki artış yüzde 70,05’e ulaştı.

TÜİK’in açıkladığı tabloda inşaat maliyetlerinde en fazla artış yıllık yüzde 108,98 olarak açıklanırken malzeme artışları ise yüzde 54,82 olarak kayıtlara geçti.

Konut sıkıntısının her geçen gün arttığı Aksaray’da inşaat yatırımlarının düşmesine neden olan maliyet artışları konusunda TÜİK’in verilerinin çok iyimser kaldığını ifade eden müteahhitle açıklanan verilerde arsa paylarının da dahil edilmesi gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son birkaç yıl öncesine kadar il genelinde şehrin bir çok noktası şantiyeye dönmüştü. Bu talep nedeniyle il genelinde arsa bulmak zor hale geldi. Birçok arsa sahibi müteahhitlerden direkt binaların yarısını almaya başlayınca inşaat alanı bulmak daha da zor hale geldi. Sonuçta verilen arsa payları da bu maliyete eklendiğinde konut fiyatları iki katına kadar çıkıyor. Bu sorun nedeniyle konut satmak zor hale gelince kriz ortamı yatırımcıyı inşaattan soğuttu. Şimdi bir çok müteahhit yatırım yapmayarak bu sürecin dolmasını bekliyor. Küçük çapta iş yapanlarda 1+1 veya 2+0 konut yapmaya başladılar. Ailelerin oturacağı büyük konutların yapımının azalması konut fiyatlarını anormal rakamlara yükseltirken kredi faiz oranları da sektöre yeni bir darbe vurdu. Şimdi bu süreç sona erene kadar yatırım yapmak istemiyoruz. Bu kredi oranları ve bu maliyetlerle işin içinden çıkamayız. Yüzde 50 ve daha üzerinde arsa payı isteyenler de süreçten rahatsız olduklarını belirtiyorlar” derken, “İnşaat çarkının kısa sürede yeniden dönmeye başlamaması durumunda artan nüfusa bağlı olarak konut krizi daha da artacaktır” uyarısında bulundular. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Suçüstü Yakalanan Köpek Dövüştürücülerine Ceza YağdıÖnceki Haber

Suçüstü Yakalanan Köpek Dövüştürücülerin...

Kiracılar da, Ev Sahipleri de 1 Temmuz’u BekliyorSonraki Haber

Kiracılar da, Ev Sahipleri de 1 Temmuz’...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar