Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

İkinci El Otoda Yeni Artış Beklentisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İkinci El Otoda Yeni Artış Beklentisi
Pandemi döneminde yaşanan üretim sıkıntıları nedeniyle anormal zamlanan ikinci el oto pazarında döviz artışı ve sıfır araç üretimindeki aksaklıklar yeni zam söylentilerini de beraberinde getiriyor

Yükselişin bir türlü önlenemediği ikinci el oto piyasasında yeniz zam beklentisi. Son dönemde döviz kurunda yaşanan artışlar ve çeşitli bahaneler ile otomobil üretimindeki düşüş ikinci ele yaradı. Son bir yıl içerisinde yüzde yüze yakın zamlanan otomobil fiyatları beklentiler ile yeniden yükselişe geçti. Özellikle otomobil firmalarının çip krizini bahane ederek uzun süredir otomobil üretimini sınırlı tutmaları ve son olarak da ülkemizde yaşana döviz hareketliliği ikinci el otomobil piyasasını da yeniden hareketlendirmeye başladı.

Yaşanan hareketlilik fiyatlara çok fazla yansımasa da sıfır otomobillere geleceği tahmin edilen 60 bin TL civarındaki kur farklarının ikinci elde de fiyatları arttırmasından endişe ediliyor. Fiyatların artışında her alanda olduğu gibi stokçuların direkt etkisinin olduğunu ifade eden sektördeki esnaflar üretimi sınırlı olan araçların bayilere gelmeden aracılardan tarafından paylaşılarak üzerine ek komisyonlar eklendikten sonra hak edilmeyen bir şekilde kazançlar elde edildiğini belirten esnaflar; “Son dönemde en fazla para kazandıran sektörlerden birisi otomotiv sektörü oldu. Özellikle ikinci elde son 2 yıl içerisinde yaşanan hareketlilik bizlerin değil hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir boyuta ulaştı. Bir çok otomobile 2 katından fazla zamlar yapıldı. Bununla beraber değişik nedenlerle üretimdeki aksamanın devam etmesi fiyatları yeniden arttırmaya başladı. Şu anda ikinci el oto pazarında ciddi tedarik sıkıntısı var. Elimizdeki sattığımız araçları yeniden aynı bedele bile alamaz duruma geldik. Bizlerle beraber bir çok kişi de galericiliğe soyundu. Bir çok kişi 2 yıl içerisinde on binlerce lira haksız kazanç elde ettiler. Ne yazık ki ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobil fiyatlarını geçtiği dönemi de gördük. Bunun en büyük nedeni bayilerde olmadığı iddia edilen araçlardan kaynaklandı. Sıfır kilometre bir araç almak isteyene bayiler fiyat veriyorlar ancak ortada otomobil ve otomobillerin teslim tarihleri yok. Bu araçların geldiği tarihteki bedeller geçerlidir şeklinde uyarılarda da bulunuyorlar. Bayilerde olmayan sıfır araçları bir çok hemşerimiz başka illerdeki galerilerden alarak kullandılar ama elbette bayi fiyatlarının üzerlerine komisyonlar da eklenmiş oldu. Şu anda bütün dünyada böyle bir sıkıntı var diyemiyoruz ama bizde şu anda sıkıntı büyük. Son olarak döviz kuru bahanesi ile firmaların sıfır araçlara en az 60 bin lira gibi zamlar yapacağı iddiaları var. Bu gerçekleşirse ikinci elde tırmanış yeniden başlar” uyarısında bulundular. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Üretim Fiyatlarındaki Artış TÜİK’e Göre %28,74Önceki Haber

Tarımsal Üretim Fiyatlarındaki Artış TÜİ...

Kendi alkol testini kendi yaptı, “Alkollüyüm o zaman” dediSonraki Haber

Kendi alkol testini kendi yaptı, “Alkoll...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar