
Tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin saklı cenneti konumunda olan Aksaray’da Kapadokya bölgesi ile Hasan dağı ve Tuz gölünün turizme kazandırılması için 2025 yılı da kaçırıldı. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar alternatif iş kollarını gündeme getirirken Aksaray’ın turizm potansiyelinin en kısa sürede gün yüzüne çıkartılması gerekiyor.
Kapadokya bölgesinin en önemli alanlarını sınırları içerisinde bulundurmasına rağmen yıllardır beklenen turizm atılımının yapılamadığı Aksaray’da Ihlara vadisi başta olmak üzere bazı bölgelerde turizm için belediye öncülüğünde çalışmalar yapılırken özellikle otel yatırımları ve otelcilik sisteminde beklenen değişikliklerin yapılmaması turizmin önünde en büyük engel olarak görülüyor.
Yıllardır vadiye yapılması planlanan asansör sorununun bile aşılamadığını hatırlatan Aksaraylılar; “Aksaray denilince aklımıza hep tarım ve hayvancılık geliyor. Yıllardan beri Aksaray halkının önünde duran turizm gelirleri hep tarım denilerek gizlendi. Yanı başımızda olan Nevşehir turizm konusunda Türkiye’nin söz sahibi illeri arasında yer bulurken Aksaray ile arasındaki makasta iyice açıldı.
Tarım ve hayvancılık kenti denilen Aksaray’da insanlar susuz tarım yapmak zorunda bırakılırken turizm konusundaki tüm yatırımlar Nevşehir’e kaydırıldı. Kapadokya’nın açılan kapısı Aksaray iken Türkiye’de Kapadokya denilince sadece Nevşehir akla gelmeye başladı. Bizler susuz tarım yaparken çevremizdeki iller bizler kadar olmayan potansiyellerini taşıdırlar. Ihlara vadisi bile tanıtımlarda Nevşehir olarak paylaşıldı. Aksaray’da daha pek çok tarihi alan gün yüzüne bile çıkarılmadı. Bunun dışında Aksaray Hasan dağı ile kış ve doğa turizminin en önemli yerlerinden birisi durumunda olması gerekirken bu alanda da hep bahaneler ile beklemede. Bunun dışında Türkiye’de insanlar tuz gölündeki flamingoların bulunduğu alanı görmek istiyorlar. Tuz gölü bile turizm için başlı başına bir fırsatken bizler halen neyi bekliyoruz?
Artık otel yatırımları konusunda iş insanları desteklenmeli ve diğer konularda da kolaylık sağlanmalı. Tarım ve hayvancılıkta artık sona geldik. Su kalmadı ve obruklar oluşmaya başladı. Su getirilemeyen yerde tarım da, hayvancılıkta olmaz. Yeni iş sahası ve yeni bir alan olarak turizm atılımları için artık bahane değil hizmet üretilmeli. Bölge halkına vakit kaybetmeden eğitim verilmeli ve Aksaray’ın turizm potansiyeli işlenmeli. Reklam konusunda Aksaray sıkıntısı olmayan bir şehir. Bunu bu güne kadar il kültür ve turizm müdürlüğü gerektiği şekilde yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Aksaray’ın ihtiyacı turistleri bu şehirde konaklatabilmek ve Kapadokya turlarında Aksaray’ın da payını almasını sağlamaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)
ıhlara vadisini popüler kültüre kurban etmeye gerek yok. cam teras o doğanın dokusunu ne kadar bozduysa asansör de o kadar bozacaktır. başka konulara odaklanmak gerek.aksarayda bir turizm haritası çıkarılmalı ve turizm koridoru oluşturulması. turizm çeşitliğine göre organizasyon şeması hazırlanmalı. çünkü kültür, sanat, tarih, doğa, kış, din vs. turizmin her çeşidi var aksarayda. kapadokya bölgesindeki tarihi evler konaklar restore edilip konaklamaya çevrilmeli. konaklama konusunda nevşehire göre oldukça geriyiz. nüfusu neredeyse yarımız olan nevşehirde yaklaşık 5000 gıda işletmesi varken aksarayda 3500 tane var. hasandağı her türlü turizme hemen kazandırılmalı. ayrıca ben kültür ve turizm il müdürlüğünün zerre faydası olduğunu düşünmüyorum. artık elini taşın altına koymalı.