Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Emekli Maaşları İçin Gözler Ankara’da

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emekli Maaşları İçin Gözler Ankara’da
Kök maaşları düşük olduğu için hazine desteği ile 10 bin lira maaş alan emeklilerin Temmuz zammının kök maaşa eklenecek olmasının ardından 10 bin lirada kalacak maaşları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği kararı beklemeye başladılar.

Temmuz ayında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre yüzde 24,73 zam alması beklenen emeklilerde kök maaş karmaşası sürüyor. Geçtiğimiz yıl ki Temmuz zammında yapılan zam oranı kök maaşlara yansıtıldığından 7 bin 500 lira almaya devam eden emekliler 2024 Temmuz zammının da kök maaşlara yansıtılacak olması nedeniyle 10 bin lira maaş almaya devam edeceklerinden endişe ederken ülke genelinde bu durumda olan yaklaşık 1,8 milyon emekli için düzenleme yapıldığı iddiası emeklileri heyecanlandırdı.

Haber siteleri başta olmak üzere bazı haber kanallarında da 1,8 milyon emekli için 10 bin liranın üzerine ek zam için bir düzenleme yapıldığı ve bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edileceği haberleri üzerine konuşan Emekliler açıklamalarında; “Geçen sene de Temmuz ayında yapılan zamdan pek çok emekli kök maaş nedeniyle zam alamadılar. Bu sene de birçok emekli aynı nedenle zam alamayacağını söylüyor. Yıllar öncesinde 3 bin 600 ile emekli olandan 8 bin gün ile emekli olanın daha az maaş almasının izahını birileri yapmalı. Bu yapılacak olan düzenleme kök maaşlara yapılmalı ve maaşlar bir seviyeye çekilmeli. Her maaş zammından sonra birçok emekli zam almadıklarını söylüyor. Zam alanlarla almayanlar arasındaki farklar sürekli açılıyor. Ortalama daire kirasının 10 bin liraya ulaştığı ve bazı yerlerde 10 bin lirayı geçtiği yerde emekli nasıl 10 bin liraya geçinecek.

Elektriğe gelen yüzde 38 zam, motorine gelen zam, vergilerde yapılan değişiklikler market raflarında da etiketleri değiştirmeye başladı. Bu ülke sadece emekli ve asgari ücretlilerin maaşları üzerinden kurtuluyorsa diyecek sözümüz yok. Emeklilerin maaşları arasında uçurum var. Yüksek maaş alan emekli ile düşük maaş alan emeklilere farklı zamlar yapılabilir. Kök maaş düzenlemesi nedeniyle emeklilerin yarısı artık ev kiralarını bile alamaz oldular” dediler.

EYT’liler; “Ekonomik Süreç EYT’lilere Yüklenmeye Çalışılıyor”

Geçtiğimiz yıl seçimler öncesinde çıkartılan EYT düzenlemesi ile emekli olanlar ise verilen maaşlarının büyük kısmını yine ödettikleri SGK priminden devlete kazandırdıklarını ifade eden ve her kulvarda ekonominin sorumlusuymuş gibi suçlanmaktan bıktıklarını söyleyen EYT’li emekliler ise açıklamalarında; “EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan bir kitle yıllarca sorunlarını anlatmaya çalıştı. Eylül ayın 1999 tarihine kadar olan süreç 9 Eylül 1999 tarihinde değişti. Haliyle bu tarihten sonra işe girenler için sürecin farklı önce girenler için ise farklı işlemesi gerekirken yıllarca süreç öncesi için de sonrası için de aynı şekilde işletildi. Yıllarca yapılan çağrılar ve talepler hep boş kaldı. Bu süreçten faydalanması gerekenlerin zaten çok büyük bir bölümü yıllar içerisinde yaş süreçlerini de tamamlayarak emekli olmuşlardı. Bu süreçten yararlanan kişi sayısı yıllar içerisinde zaten emekli olduğu için son kalanlar da Mart 2023 itibariyle emeklilik başvurularını yaptılar. Bu başvurular sırasında her başvuru kabul edilmedi. Kimi prime takıldı, kiminin ise sigortası çakıştığından bunlardan da emekli olamayanlar ve prim doldurmaya çalışanlar var. Tabi bu grup içerisinde 8 bin gün primi olanlarda vardı, 6 bin günü olanlar da vardı. Süreçte hepsi de kök maaşlar ile emekli edildiler. Yani kendisinden 10 yıl önce 3 bin 600 gün ile emekli olanların yarısı kadar maaş bağlanan EYT’li var. Her tartışmada ve yaşanan süreçte EYT’liler eleştiriliyor. Şu anda emekli olmasına rağmen çalışan EYT’lilerin yatan primleri nedeniyle zaten aldıkları maaşların yarısından fazlasını SGK’ya kazandırmaya devam ediyorlar. Bizlerde artık bu kök maaşların bir standarda getirilmesini istiyoruz. Her zamda maaşlarımızın aynı kalmasından bıktık usandık. Şu anda hazine yardımı ile 10 bin lira maaş veriliyor ve Cumhurbaşkanımız bir düzenleme yapmazsa 10 bin lira almaya da devam edeceğiz. Emeklilerin durumunun da, ekonominin sorumlusu da EYT’liler değil” açıklamasında bulundular. (Haber: Elif BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yatırımın Yönü Faize DöndüÖnceki Haber

Yatırımın Yönü Faize Döndü

Jandarmanın Trafik Uygulamaları Güven VeriyorSonraki Haber

Jandarmanın Trafik Uygulamaları Güven Ve...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar