
Gıda fiyatlarındaki önlenemez yükseliş devam ederken inadına üretim diyerek her daim “Devletimizin yanındayız” diyen çiftçilerin geçen seneye göre üretim maliyetlerindeki artış yüzde 106,77’ye ulaştı.Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen Aksaray’da çiftçilerin yüzü gülmüyor. Özellikle üretim maliyetlerinin sürekli arttığı son bir yıl içerisindeki acı tabloyu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜK) açıkladı.
TÜİK’in Mart 2023’ü baz aldığı son verilerine göre çiftçilerin üretim maliyetleri geçen seneye göre yüzde 106,77 arttı. Üretim maliyetlerinin yanında kuraklıkla da mücadele etmeye çalışarak susuz tarım ile ayakta kalmaya çalışan Aksaraylı üreticiler “İnadına üretim dedik ama toprağa can suyunu veremedik” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Türkiye’nin tam ortasında verimli tarım arazileri ile bu bölge ülkemizin tarımsal üretiminde sigortası olabilecekken yıllardır gelmeyen tarımsal su projesi ile ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu ve benzeri bölgelere boşa akan sular çevrilebilmiş olsaydı bizler bu ülkenin de birçok ülkenin de tarımsal ürünlerinin büyük bölümünü karşılayabilirdik. Tarlalara can suyu verebilmek için yağışları bekliyoruz. Hamdolsun ki bu sene yağışlar beklentilerimizin çok üzerinde oldu da ekinlerimizi kurtardı.
Su sorunu enerji krizini de ortaya çıkartıyor. Birçok üretici tarlalarındaki sondaj kuyularını çalıştırabilmek adına elektrik veya mekanik olarak traktörleri kullanıyor. Bu maliyet son yıllarda sürekli artan enerji fiyatları nedeniyle yükümüzü iki katına çıkartıyor. Tarımsal ilaçlar ve tohum, gübre gibi giderleri de ekleyince durumumuz ortada. Geçen sene Devletin açıkladığı fiyatları olmasaydı bizler perişan olmuştuk. Yıllardır iki yakamızı bir araya getirme derdindeyiz. Bu sene açıklanacak arpa, buğday fiyatları ne olacak ve her şeyden önce tarlalardan emeklerimizi sorunsuz kaldırabilecek miyiz?” dediler.
“Süper Projelerin Ülkesiyiz Ama Orta Anadolu’ya Suyu Getiremedik”
Özellikle tarımsal sulama konusunda beklenen su yatırımının üreticilerin direncini kırdığını ifade eden çiftçiler; “Bizlerde normalde çiftçilerin yaptığı gibi sulu tarım veya su giderlerini onlar kadar ödeyebilmek istiyoruz ama her ne hikmetse tarımsal sulama konusunda bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu bölge ülkemizin sigortası olacakken bu kadar üretici Aksaray’da ve Konya’da üretmeye devam ediyorken su projeleri bir türlü hayata geçirilemiyor. Ne zaman bu yönde bir hareket olsa krizler bu yatırımları önlüyor ve ekolojik yapı değişir denilerek “Bu konu uzun uzadıya tartışılmalı” deniyor. Bu ülkede inanılmaz işler yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Ne yazık ki Aksaray’a gelindiğinde hep kaynak veya başka sorunlara yeniliyoruz. Biz kimseden hayır hasanet istemiyoruz, sadece üretebilmek için olmazsa olmaz topraklarımıza can suyu istiyoruz. Çinlilerin getirebildiği ve kullandığı suyu bizler getiremedik. Konya ovasında obruklar oluşmaya devam ediyor. Bunun tek sebebi kullanılan yer altı suları. Üretici bu alanlardan su çekerek tarlasından verim almaya çalışıyor. Başka da imkanı yok. Ya bu işi bırakacak ya da bu suyu istemese de, maliyetli olsa da bu şekilde karşılayacak. Yıllardır su konusunu ilde iki sivil toplum kuruluşu başkanı Hamit Özkök ve Emin Koçak dışında gündeme getiren veya çaba gösteren yok. Biz su istiyoruz demekten bıktık usandık artık” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın