Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Çiftçiler “Yakında Su Ararken Petrol Bulacağız”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçiler “Yakında Su Ararken Petrol Bulacağız”
Aksaray’ın Konya ovasında kalan köylerinde su seviyelerinin bazı bölgelerde 300 metreye kadar düşmesi çiftçileri kara kara düşündürürken çiftçiler su sorunu çözülmezse önümüzdeki yıllarda seviyenin çok daha aşağılara düşeceği uyarısında bulundular.

Nüfusunun yüzde 80’inden fazlası direkt veya dolaylı yollardan tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Aksaray’da su sorunu her geçen yıl yeni bir boyuta ulaşıyor. Yer üstü su kaynaklarını yıllar öncesinde kaybeden Aksaray’da kuyu tipi sulamada da sona doğru gelindiğini ifade eden çiftçiler çöl bölgesinde bazı kuyuların su seviyelerinin 300 metrelere kadar düştüğünü iddia ederek su sorununa acil bir çözüm getirilmesi gerektiğini söylediler.

Ülkenin en maliyetli sulama işini yaptıklarını belirten çiftçiler daha derinlere inmek zorunda kaldıklarını ve petrol arar gibi su aradıklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ı anlatırken herkes tarım ve hayvancılığın başkenti olarak gösteriyor. Ancak bu ilde su sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Yıllardır her toplantı ve bizlere gelenlere su sorunumuzu anlatıyoruz. Aksaray’ın bazı bölgelerinde su seviyeleri çok kötü durumda olmasa da Eskil ve Sultanhanı bölgelerinde su seviyeleri hızla düşüyor. 2004 Yılında 100 metrelerde olan dalgıçlar şimdilerde 200 metrenin altında. Her yaz döneminden sonra da su seviyesi daha da düşüyor. Yakın zamanda bu kuyularda tamamen kuruyacak. Aksaray için acil bir su çalışması yapılmalı. Bu bölgelerdeki ürün çeşitliliği su sorunuyla uyumlu olmalı ve dış havlardan su getirilmeli. Denizlere akan kanallardan su getirmek bu kadar mı zor?

Sürekli boşalan yeraltı kaynaklarının yerleri doldurulamadığından ve her sene daha da boşalmasından dolayı obruk tehlikesi de artmaya başladı. Bu ve benzeri sorunlara ek bir de su kuyularını mazot ve elektrik ile kullandığımızdan ödediğimiz faturalara artık yetişemez duruma geldik. Devlet büyüklerimizden bu bölge ile ilgili acil bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Bizler üretmek ve köylerimizde kalmak istiyoruz. Şimdiler sıkıntılara bakan çocuklarımız köylerde kalmak istemiyor. Hepsi bu zararı ve eziyeti çekmemek için merkeze veya başka illere gitmenin yollarını arıyorlar. Artık sesimizi bir duyun” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çalışanlar “Mesele Asgari Ücret Değil”Önceki Haber

Çalışanlar “Mesele Asgari Ücret Değil”

Pazarlık Bugün BaşlıyorSonraki Haber

Pazarlık Bugün Başlıyor

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar