Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Bakan Işıkhan Net Konuştu “Temmuz’da Ara Zam Yok”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Işıkhan Net Konuştu “Temmuz’da Ara Zam Yok”
Son iki yıldır Temmuz ayı içerisinde asgari ücrete verilen zamla ilgili beklentiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamasıyla son buldu.

Ekonomik krizin yaralarını sarmak için çalışmalar sürerken Ekonomik veriler ve mali disiplin konusunda kararlı olan Bakanlıklar 2024 yılı içerisinde enflasyonun yeniden tetiklenmemesi adında tedbirlerine taviz vermeden devam ediyor.

Geçmiş yıllarda senede bir defa belirlenen ancak son yıllardaki ekonomik krizin de etkisi ile Temmuz ayında ara zam ile yılda iki kez artışa gidilen asgari ücret konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 Aralık ayındaki asgari ücret açıklamasında “Ara zam olmayacak” söylemine rağmen zam beklentileri konusundaki tartışmalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan kabine toplantısının ardından son noktayı koydu.

Asgari ücret zammı konusunda konuşan Bakan Işıkhan “Asgari ücrete ara zam gündemde yok” ifadesini kullandı. Bakan Işıkhan’ın açıklaması üzerine zam beklentisine giren asgari ücretliler hayal kırıklığı yaşarken birçok çalışan da enflasyonun tetiklenmesinde asgari ücret zamlarının etkisi olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Geçmiş yıllarda asgari ücret yılda tek sefer açıklanır ve işverenlerde yıllık bütçelerini buna göre belirlerdi. Son birkaç yıldır asgari ücrete Temmuz ayında Aralık ayında verilen zam oranında artışlar yapıldı. Bu durum maliyetleri artırdığı kadar fırsatçıları da harekete geçirdi. Aksaray’da OSB başta olmak üzere birçok işyerinde çalışan binlerce asgari ücretli var. Bunların birçoğu maaşlarına yapılan zamlardan daha fazla değişik bahaneler ile zorunlu ihtiyaç maddelerine yapılan zamlardan şikâyetçiler. Hatta birçoğu geçmişteki yılda tek sefer verilen asgari ücretin alım gücünün daha fazla olduğunu da söylüyor. Bununla beraber asgari ücrete verilen ara zamlar il genelinde ev sahiplerini de harekete geçirdi. Ekonomik krizi en çok hisseden emekliler ve asgari ücretliler ev sahipleriyle büyük sıkıntılar yaşıyorlar. 

Bu kriz ortamı elbette geçecektir, yeter ki fırsatçılığın önüne geçilsin. Şimdi bu asgari ücreti maaşlı çalışanlardan çok bahane olarak göstererek fahiş fiyat artıran fırsatçılar bekliyordu. Şimdi zam için bahaneleri ne olacak bunu merak ediyoruz.

Asgari ücrete yapılan zamlar nedeniyle çok sayıda işçi çalıştıran fabrikalar maaş + SGK primleri nedeniyle küçülmeye gidiyor ve bu nedenle de işçi çıkartıyorlardı. Bu sorunda inşallah bu sene yaşanmaz” derken bazı vatandaşlar da mali disiplinin sadece dar gelirlinin gelir kaynakları konusunda sağlanamayacağını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizin içerisinde olduğu durumu biliyoruz ama dar gelirlinin de yaşamak zorunda olduğu bir hayat var. Kimse lüks talebinde bulunmuyor. Herkes hayatlarını idame ettirecek kadar bir gelir bekliyor. Elbette asgari ücrete yapılan her zam sonrası fırsatçılık ile alım gücü azalırken enflasyonda arttı. Son uygulanan kemer sıkma politikaları konusunda artık dar gelirliden çok rahat yaşayan insanlara da biraz yük verilmesi gerekiyor. Sanki şu anda tüm tedbirler dar gelirli üzerinden alınıyormuş gibi görünüyor. Bizler zor durumdayız. Ev kiralarını bile ödeyemeyecek duruma geldik. Kredi kartlarının asgari ödeme tutarı ile geçinmeye çalışırken şimdi orada da faiz değişti ve tamamen çıkmaza girdik” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kiracılar da, Ev Sahipleri de 1 Temmuz’u BekliyorÖnceki Haber

Kiracılar da, Ev Sahipleri de 1 Temmuz’...

Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları Belli OlduSonraki Haber

Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar