Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Aşıya Duyarsız İller Arasındayız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aşıya Duyarsız İller Arasındayız
Koronavirüs salgınında aşılama tüm ülkede devam ederken Aksaray yine aşılamanın yetersiz olduğu değerlendirilen kırmızı listede yer aldı.

Ülkemizde on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine milyonlarcasının da sağlığının bozulmasına neden olan koronavirüs salgınında havaların ısınması ve hızlı aşılama programı ile vaka ve ölüm sayıları gerilemeye devam etse de Sağlık bakanlığının aşı uyarıları ve beklenen 4’üncü dalga tedbirleri devam ediyor. Değişime uğradığı iddia edilen virüs konusunda Dünya genelindeki en çabuk aşılama sürecini başlatan ülkemizde aşılama verileri de paylaşılmaya başladı. Hastalıktan korunmak için tek yol olarak görülen aşılama ile ilgili verilere bakıldığı zaman Aksaray yine kırmızı listede (Aşılama hızının en az olduğu iller) yer aldı.

Sağlık bakanlığınca açıklanan  listeye bakıldığında Mavi ve sarı iller yoğunlukla batıdaki illerden oluşurken kırmızı liste yani aşılamanın istenilen seviyeye gelmediği Doğu ve Güneydoğu illeri arasında İç Anadolu bölgesinden Aksaray ve Konya’da yer aldı. 2020 Aralık ayı nüfus sayımına göre 423 bin 11 kişinin yaşadığı Aksaray’da gazetemizin hazırlandığı saat itibariyle toplam yapılan aşı sayısı 233 bin 412 olarak Sağlık bakanlığının sisteminde yer aldı. Bu sayının 155 bin 870’i 1’incisini doz 69 bin 160’ı ise iki doz geri kalanlar ise 3’üncü doz aşı yaptıranlar oluşturdu. Sağlık bakanlığının sistemindeki aşılama sayısı ve nüfusa oranına bakıldığı zaman Aksaray genelinde nüfusun sadece yüzde 50’lik kısmının aşılandığı ortaya çıkıyor. İl sağlık müdürlüğü il genelinde aşıya erişimi kolaylaştırmak için tüm imkanları seferber etmesine kent meydanında bile aşılama çalışması yapmasına karşılık vatandaşların aşılamadan kaçmalarının nedeni bilinmiyor. İlerleyen günlerde aşı karnesi gibi bir uygulama ile mağduriyet yaşanabileceği düşüncesindeki vatandaşlar da aşı olmayan Aksaraylılara çağrıda bulunarak; “Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de salgın bitmedi ve devam ediyor. Bu salgınla mücadelenin en etkili yollarından bir tanesi aşı olarak görünüyor. Aşılama hızı konusunda ülkemiz gerçekten iyi bir noktada. Aşı olmak isteyenler hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında kısa sürede aşılanabiliyorlar. Ancak anlaşılamayan bir şekilde hemşerilerimiz aşı olmamak için değişik bahaneler üretiyorlar. Aşı konusunda yapılan dedikoduların amacını anlamamız mümkün değil. Şimdilerde Avrupa ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde salgın yeniden dağılmaya başladı. Aşılama şu an için tek çıkar yol. Herkes aşısını olmalı. Aşı yetersiz veya aşıya erişim az olsa eleştirecek insanlar bu aşıyı vurdurmamak için türlü bahaneler arıyorlar. Kent meydanı, aile hekimlikleri ve hastanelerde beklemeden kısa sürede aşı yapılabilirken hemşerilerimizin neden aşıdan kaçtığını anlamıyoruz. Yeni bir pik dönemini yaşamamak için lütfen aşılarınızı yaptırın. Yetkililerden de HES kodu gibi aşı için bir kod uygulamasına geçilmesini aşılarını olmayanların kalabalık olacak ortamlara alınmamasını istiyoruz. Yeni bir salgın dönemini duyarsız kişiler yüzünden yaşamak istemiyoruz. Bu toplumda yaşayan her bir bireyin kendisinden önce toplumun kurallarına uymak zorundadır” dediler. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Çiftçiler “Su İstiyoruz”Önceki Haber

Çiftçiler “Su İstiyoruz”

TÜİK “Süt Üretimi Arttı”Sonraki Haber

TÜİK “Süt Üretimi Arttı”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar