Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Ne Olacak Mağdur Esnafın Hali ?

Ne Olacak Mağdur Esnafın Hali ?

Koronavirüs salgını nedeniyle sıkıntılı günler geçiren esnafların sıkıntıları daha da artıyor.

Kötü günleri geride bırakıyoruz diye umut eden esnaflar daha kötü günlere doğru ilerliyor. Pandeminin ilk gününden beri kiralarında bir kuruş indirim yapılmayan, çekleri ve senetleri ertelenmeyen,kredi ile iş yerlerini döndürmeye çalışan esnaflara tek destek İŞKUR’dan gelmişti. Kısa çalışma ödeneği denilen destek ile işverenlerin çalışanlarının da işiz kalmasının önüne geçen destek paketi de 31 Mart itibariyle son buldu, ancak İŞKUR yine normalleşme destekleri ile işverenlerinin imdadına yetişmeye çalışan tek kurum olarak dikkat çekiyor.

“Bizleri Kapatırken Zincir Marketlerin satışlarına Neden Göz Yumuluyor?”

Hafta sonları normalleşme adımları ile yüzü gülen esnaflar son günlerdeki vaka artışları ile yeniden kapanma kararı ile ekmek teknelerinin kapılarını kapatırken kendilerine rakip olan yerlerdeki ticaretin devam etmesi karşısında hem şaşkın hem de kızgınlar. Özellikle zincir marketlerin gıda harici ürünlerini rahat bir şekilde satmalarına karşılık kendilerinin kapatılmasının haksız rekabet olduğunu söyleyen esnaf ağabeylerimizin batıyoruz çığlıkları sadece kendi dükkanlarının duvarlarında yankılanırken, ses dışarı çıkmıyor. Hatırlarını soran az sayıda vatandaşa da dertlerini anlatarak “Bizleri kapatıp zincir marketlerin satışlarına neden göz yumuyorlar” sorusunu soruyorlar.

Dükkan Sahipleri En Büyük Dertleri

Pandemi süreciyle beraber ciddi anlamda ciro kaybına uğrayan ve çoğu günler siftahsız dükkan kapatmak zorunda kalan esnaflara en büyü darbeyi yıllardır sorunsuz şekilde kiralarını ödedikleri dükkan sahipleri vurdu. Konuşma şansı bulduğumuz esnafların tamına yakını ayda en az 8 gün kapalı kalmalarına karşılık kiralardan bırakın indirimi zam talep edildiğini söylüyorlar. Geçtiğimiz yıl kiralar için çektikleri kredileri ödeyemeyen esnaflar bu sene anlayış beklerken kendilerine “Ya zam yapın, ya da dükkanı boşaltın” denildiğini belirtiyorlar.

Pazarcı Esnafları “Bizlere Sattırılmazken Marketler Tonlarca Sebze Meyve Satıyorlar”

Bununla beraber pazarcılık yaparak geçimlerini sağlayan pazarcı esnafları da aynı şekilde hafta sonları marketlerin sebze ve meyve satışlarında rekor kırdığını ve pazarcı esnafının da açlığa terk edildiğini söyleyerek Pazar yerlerinin açılmasını talep ediyorlar.

Pazarcı esnafları market kapılarındaki sebze meyve tezgahlarını işaret ederek pazardan ne farkları var? Sorusunu sorsalar da onlar da diğer esnaflar gibi sorularının cevabını alamıyorlar.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar