Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Kulundan Utanan Yoktu, Allah Korkusu da Kalmadı

Bu başlık onuru olan hemşerilerime ağır diğerlerine de sivrisinek vızıltısı gibi gelir.

Hepimiz bu ülkede yaşarken son yıllarda bozulan ekonomi de bahane edilerek her alanda haksız şekilde on binler hatta milyonlar kazanan fırsatçık mesleği de meslek gurupları arasına dahil oldu.

Fırsatçılık meslek oldu diyorum çünkü her alanda haksız kazanca devam eden ve vatandaşların iki yakasını bir araya getirmeyen bu kişiler alan değiştirerek soygunlarını sürdürmesine rağmen şu ana kadar yaptığının hesabını veren bir fırsatçı daha görmedik. Yani bu iş legalmiş gibi kanunsuz kazançtan yargılanan da bedel ödeyen de bildiğim kadar olmadı.

***

İlk olarak şehirdeki arsa alım satımları ile fiyatları 5-6 katına kadar yükselten ve her satışta yüzbinler bazen de milyonlar kazanan bu sansarlara göz yumulunca Aksaray’da köy kasaba demeden arsa fiyatları değerinin 10 katına kadar yükseltilip arsa ticareti kilitlendi.

Sonrasında hükümetin düşük faizli kredi desteği ile hareketlenen konut sektörüne göz diken bu kişiler buradan da fazlasıyla ceplerini doldururken bu sektörde konut sahibi olmak isteyenleri en az 3 katı fazlasına konut sahibi yaptırdıktan sonra gözlerini son 2 yıldır otomotiv sektörüne çevirdiler. 50 Bin lira edecek otomobiller bu kişiler nedeniyle 300 hatta 400 bin seviyelerini aştı ve nihayetinde banka kredilerinin tamamen kilitlenmesi ve otomobil sektöründe krizin de etkisi ile satışların durması ile burayı da kokutarak kenara çekildiler.

Gelinen son durumda artık vatandaşın arsa, konut ve araba alacak gücü kalmazken haksız ve vergisiz kazançla birlerini milyon eden bu sansarlar kenarlarında yeni fırsatlarını beklemeye başladılar.

***

Yukarıda anlattıklarıma şehirde kazancına kazanç ekleyen bir takım itiraz ederken herkes de bildiği konu olduğu için doğru der diye düşünüyorum.

Buradan sonrası artık dar ve orta gelir gurubunda yani ay sonunu getirmek için çoluk çocuğunun rızkından kesen hemşerilerimle ilgili.

Son günlerde kira artışları konusunda yukarıdaki fırsatçıların izlediği yolu izleyen ev sahipleri karşısındaki asgari ücretle çalışan veya memur maaşıyla çalışarak iki yakasını bir araya getirmeye çalışan yani elinde avcunda olmadığı için kiralarda sürünen vatandaşlara gözlerini diktiler. Asgari ücretin daha yeni 11 bin 400 liraya ve en düşük memur maaşının daha yeni seyyanen zam ile 22 bin liraya yükseltildiği bir yerde artık orta sınıf lüks olmayan bir daire için 5 ile 10 bin lira aralığında kiralar talep edilmeye başlandı.

Ankara’daki veya diğer şehirlerdeki ev kiralarını duyan bazı ev sahipleri kıt kanaat geçinmeye çalışan orta ve dar gelirlilerin aldıkları maaşların tamamına gözlerini diktiler. İldeki bazı ev sahipleri zam yaparken vicdanlarıyla hareket ederken diğer ev sahipleri yazının başlığında olduğu gibi kulunu tamamen devre dışı bırakırken Allah korkusundan da vazgeçtiler.

Daha geçen gün bu şehirde 15 bin lira üzerinde kiralanan evler olduğunu duydum. Birçok kiracı 2-3 bin lira olan kiralarının 7-8 bin liraya çıkartılması talebinde bulunulduğunu söylüyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 25 artırım söylemini ev sahipleri umursamazken denetim yapması gereken Devlet görevlileri de takmamış gibi görünüyor.

Buradan yazıyorum şu anda Aksaray’daki kiradaki konutların yüzde 90’ında haksız zam pazarlıkları sürerken sadece yüzde 10’u vicdanı ve Allah korkusu ile kiracılarına sahip çıkıyor. Arsada, konutta ve otomobilde göz yumulan bu düzene bu kez dur demezseniz alt ve orta gelir gurubunun barınma sorunu altından kalkılmayacak bir hal alacak.

Yukarıda da dediğim gibi fırsatçıların kul utancı ve Allah korkusu kalmazken denetim yapması gerekenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemi ile Devlet adamlığına sahip çıkın.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar