Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

“Gelin, Aksaray’ı Araç Trafiğine Kapatalım”

TÜİK’in verilerine göre Aksaray’da araç trafiği 153 bin sınırını aşmış durumda ama bunlardan yaklaşık 45 bine yakını motosiklet ve traktörlerden oluşuyor.

Aksaray trafiğine baktığımızda aslında şehirde trafik sorunu genel olarak bazı araç kullanıcıları ile trafik akışı içerisindeki yaya ve motorsuz araç kullananlardan kaynaklanıyor.

Bu ilde park yasağına rağmen,

Polis ekibine rağmen,

Trafik akışının tamamen duracağını bilmelerine rağmen “5 Dakika işim var idare edin” diyen adama inanın trafiğin anlamını sorsanız açıklayamaz.

Şehrimizin genelinde trafiği olumsuz hale getirmek adına gece gündüz uğraşan magandalar her şehirde olduğu kadar var. Bu magandaların ve kural tanımazların trafik akışındaki hal ve hareketleri genel olarak yüzlerce belki de binlerce insanın ulaşım hakkına darbe vuruyor.

Bu şehirde veya bu trafik akışı içerisinde belirli kural ve kriterlere uymanın zorunluluğunu genel olarak bilmeyen veya takmayan insan kitlesi ile trafik çilesinden ve Aksaray’ın yetersizliğinden bahsetmek tek anlamıyla şehrimizin magandalarını aklamaktan başka hiçbir işe yaramaz.

***

İlimizde son dönemde trafik sorunu ve bu soruna mimarlık yapan magandalar kadar yollarda ulaşımı engelleme ve trafiği yavaşlatmak için yapılan çalışmalarda sürücüleri çileden çıkartmaya başladı.

Aksaray’ın neredeyse tüm yollarına gece kondu gibi yerleştirilen hız tümsekleri trafiği durdurma noktasına getirirken, araçların bu tümsekler nedeniyle uğradığı zarar da cabası.

Bununla beraber yaya geçiş üstünlüğü denilerek hiçbir plan, program ve ölçü yapmadan her isteyenin evinin yakınına çizilen yaya geçitleri ve yayaların bu geçitlerle beraber şehrin tüm noktalarındaki yolları kaldırım gibi kullanmaya devam etmelerine rağmen denetim ve ceza uygulamalarının sadece trafikte ruhsatı olan araçlara yapılması da başka bir sorun.

İlimiz genelinde 31 Mart seçimlerine giderken her yere yapılan hız tümseklerine kim ya da kimler karar veriyor bilmiyorum ama mesela

Rampa çıkışına hız tümseği yapmak hangi düşüncenin ürünü,

2’isi zincir birisi de yerel olan 3 AVM’nin bulunduğu yere 3 tümsek yapmak hangi düşüncenin ürünü,

Şehir için ulaşımın en hızlı olması gereken yerlere peş peşe tümsek yapmak hangi düşüncenin ürünü,

Bir kavşakta 10 metrede 2 farklı tümsek yerleştirmek hangi düşüncenin ürünü.

Kısacası bizim ilimizde trafik kuralları da, denetimleri de, tedbirleri de hep motorlu taşıtlar üzerine yapılıyor. Bu şehirde sorunun kaynağı bence belli, Aksaray’daki tek sorun motorlu araçlar.

Bu yüzden diyorum ki gelin, Aksaray’ı E-90 Karayolu ve diğer şehirlere bağlayan yollar haricinde motorlu taşıt trafiğine kapatalım ve sizlerde boş yere boya ve tümsek masrafı yapmayın…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar