Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Gazetecilerin 24 Temmuz’u…

Gazetecilerin 24 Temmuz’u…

Halkın doğru ve tarafsız haber alması için çalışmaya çalışıyoruz. Gücümüz yettiğince kimilerinin kızdığı,kimilerinin hakaretler ettiği, kimilerinin de beğendiği haberler ile gazetelerimizi çıkartıp okurlarımıza sunuyor ve geçimlerimizi bu şekilde sağlıyoruz.

Gazeteci infial yaratabilecek haberler dışındaki olan olayları yorumsuz doğru şekilde okurlarına ulaştırmak için çaba sarf eder ve halkın olaylardan doğru şekilde haber almasını sağlar. İşi haberdir ve güç şartlarda herkesin bildiğinin aksine çok zor ekonomik koşullarda hayatını idame ettirmeye çalışır.

Haber olmadan gazetecinin işi yoktur ve yayınlanmayan her haber gazetecinin ekmeğinin bir bölümünü elinden almak anlamına gelir.

İşte bu nedenle ikinci meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra sansür memurluğu işine son verilerek sansür uygulaması 1908 tarihinde sonlandırılmıştır. Yani bu yıl 24 Temmuz’da sansürün kaldırılışının 113’üncü yılı kutlanacak.

Gazetecilere haber yapma demek;

Manava sebze meyve satmadan dükkanını çalıştır,

Bakkala ekmek,peynir ve yağ satmadan dükkanını çalıştır,

Kasaba et,kıyma ve tavuk satmadan çalış,

Tuhafiyeciye pantolon,gömlek,kazak satmadan çalış,

Çiftçiye tarlanı ekip biçmeden çalış demekle aynı şeydir.

Peki bizler şehirde olanları sansürlersek ne olur?

Okuyucularımızı birer,birer kaybederiz

Bizlere karşı az olan güven ortamı tamamen yok olur,

Halk haberleri kulaktan duyma şekilde dedikodu şeklinde daha kötü anlar ve anlatır,

Düşen tirajlar bu sektörden ekmeğini kazanıp kıt kanaat şartlarda hayatlarını idame etmeye çalışan bir çok insanın sonu olur.

Sevgili abonelerimiz ve sosyal medya takipçilerimiz;

Son iki ayda bizlere kızdınız, kırıldınız ve işinizi neden yapmıyorsunuz dediniz. Ne yazık ki bildiğimiz, gördüğümüz şeylerin bir kısmını haber yapamadık.

 

Yapsaydık da anca şu şekilde olurdu:

Aksaray’da meydana gelen, ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. olaylarla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

 

Noktalı yerleri biz dolduramazdık yasal sebeplerden dolayı.

Tüm Gazeteci,Televizyon ekibi,Radyo ekibi,Haber siteleri çalışanları hepinizin 24 Temmuz Basın bayramınız kutlu olsun.

(Peki 24 Temmuz ne anlama geliyor; “Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876'dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde "sansürün kaldırılması" olarak adlandırılmaktadır”)

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar