
1-7 Mart deprem haftası dolayısıyla yapılan açıklamalarda deprem gerçeği sıkça gündeme getirilirken deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan yapılar için yerinde acil dönüşüm çalışmalarının gerektiğinde ifade ediliyor.
Deprem bölgesinde bulunan Ülkemizde son meydana gelen 2 büyük depremde 11 ilde büyük yıkımlar meydana gelmiş, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken yüzbinlerce insanda depremlerden bedensel ve mali olarak zarar görmüştü. Bölgede depremin izlerini silmek adında devlet tüm imkanlarıyla 2 yıldan fazladır çalışmalarına devam ederken diğer belediyeler için de dönüşüm çalışmaları yineleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının depremlere hazırlıklar konusunda ülke genelinde yaptığı projeler ve destekler sürerken 1-7 Mart deprem haftası etkinlikleri konusunda açıklama yapan Bakan Murat Kurum’da kentsel dönüşüm çalışmalarına vurgu yaparken teşvikler ve yerinde dönüşüm girişimlerine dikkat çekti.
Geçmişten beri deprem bölgesi dışında kaldığı açıklamaları ile Türkiye’nin depremler konusundaki en sıkıntısız illerinden olan Aksaray’da da Tuz gölü fay hattı ile çevre illerde yaşanacak depremlerin etkilerinden endişe eden vatandaşlar son aylarda hızlı bir şekilde yerinde dönüşüm için müteahhitlerle anlaşmaya başladı. Merkezde birçok yapı son aylarda boşaltılarak yıkılmaya devam ederken Fatih Mahallesi başta olmak üzere 1999 öncesi yapılaşan bazı mahallelerde ise dönüşüm çalışmalarının başlamaması o bölgelerde yaşayanları tedirgin ediyor.
Binaların şu anki durumlarını bilmediklerini ifade eden vatandaşlar; “İki yıl önce meydana gelen depremde on binlerce insan yaşamını yitirdi. İki il neredeyse haritadan silindi. Depremler Maraş’ta meydana geldi ama diğer illerde de büyük yıkımlar oluştu. Aksaray’da bile depremin şiddeti ile ağır hasar alan bazı yapıla yıkılarak ortadan kaldırıldı.
Bu depremler artık Aksaray’da olmaz demek sadece kendini avutmak anlamına gelir. Aksaray’da olmayıp Aksaray’a yakın bir yerde meydana gelebilecek bir deprem bu bölgede de yıkıma neden olabilir. Bakanlık bu konuda büyük çalışmalar yapıyor. Aksaray belediyesi dönüşüm çalışmaları için destek projelerini açıkladı. Artık söz sırası artık Aksaraylı hemşerilerimizin.
Bazı mahallelerde sorun bilinmesine rağmen ne yazık ki kiracılar bu evlerde oturtulduğundan kimse durumu anlamak istemiyor. Aksaray belediyesi, üniversite ve AFAD ile binaların zemin durumları ve karot örnekleri ile depreme dayanıklı olup olmadıkları konusunda çalışma yapılmalı. Riskli yapılar için gerekiyorsa yıkım kararı alınıp dönüşüme teşvik edilmeli. Bazı apartmanlarda çok sayıda kişi dönüşüm isterken yurt dışında olanlar veya evlerinden kira geliri elde edenler bu çalışmaları istemiyor. Ancak bu işin şakası yok: Bu dönüşüm çalışmalarının altından sadece devlet tek başına çıkamaz. Bu konuda vatandaşlar da ellerinden gelen tüm desteği sağlamalılar. 1-7 Mart deprem haftası gelişigüzel bir hafta olarak kabul edilmek yerine deprem coğrafyasında depremler konusunda ilkokullardan başlayarak eğitimler verilmeli ve arık bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz” dediler. (Haber: E. BUDAK)
Yorum Yazın