
Son yıllardaki sanayileşme hamlesi ile Türkiye’de en çok yatırımcıyı çeken Aksaray’da yıllardır ortaya çıkartılamayan turizm potansiyeli yatırımcı beklerken Aksaray’a gelen turistlerin konaklatılamaması şehir turizmi ve istihdamının önündeki en büyük engel olarak duruyor.
Geçmiş yıllarda tarım ve hayvancılık ile anılan Aksaray’da 2000’li yılların başında başlayan sanayileşme hamlesinde yapılan yatırımlar il genelinde Organize Sanayi bölgesi ve daha sonra açılan genişleme alanlarının tamamen dolmasını sağlarken bu alanda teşvik projeleri ile Aksaray sanayileşme alanında nüfus ve yüzölçümü bakımından en fazla yatırımcı çeken il olarak dikkatleri üzerine topladı.
Son olarak ilçelerde kurulan Organize Sanayi Bölgeleri ile yeni yer tashihlerinin sürdüğü Aksaray’da OSB’nin son genişleme alnı için de çalışmalar devam ediyor.
İl merkezinde yapılan sanayileşme hamlesi ile yaklaşık 20 bin kişiye istihdam alanı sağlanırken Kapadokya bölgesinin giriş kapısı olması, Hasandağı ve Tuz gölü gibi doğal güzellikleri sınırları içerisinde barındırmasına karşılık turizmde istenilen noktaya gelinememesi ise Aksaray için en büyük kayıp olarak dile getiriliyor. Yıl içerisinde bir milyondan fazla turistin sadece Ihlara vadisi ve çevresine günübirlik ziyarette bulunduğuna dikkat çeken yetkililer bu ziyaretlerin Aksaray’a umut edilen kazancı bırakmadığını ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray turizm konusunda Türkiye’de pek çok ilde bulunmayan imkanlara sahip. Kapadokya bölgesinin kapısı olması ve diğer illere göre keşfedilmemiş çok sayıda tarihi alanı sınırlarında barındırmasına, Hasandağı ve Tuz gölü gibi doğal güzelliklerle de kış ve doğa turizmine imkan sağlamasına rağmen ne yazık ki bu alanda çok geride kaldı.
Aksaray Kültür ve Turizm il müdürlüğü bu anlamda elinden geleni yapıyor. Gerek tanıtım gerekse diğer alanda çalışmalarını yapıyor. Bu gelen turist sayısıyla da ortaya çıkıyor. Sadece vadi bölgesi için yılda 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turist Aksaray’a geliyor. Ancak bu gelen turistler sadece günübirlik ziyarette bulunup Nevşehir’e geçtiklerinden Aksaray’a ve Aksaraylılara bir katkı sağlamıyor. Bunun en büyük nedenleri arasında ne yazık ki konaklama sorunu geliyor. İlimizde yerel ve diğer illerden gelecek yatırımcıların elini taşın altına koymaları gerekiyor. Bu alanda son olarak eski milletvekili Ahmet Yaşar büyük bir çaba içerisinde bu nedenle kendisine emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu konuda sayın vekil yalnız bırakılmamalı ilimizin STK’ları ve bürokratları da bu çalışmalarda kendisine destek vermeli. İl merkezi başta olmak üzere bu alanlarda yapılacak olan turizm yatırımları desteklenmeli ve Aksaray’a gelip geçen turistlerin bir kısmı bari burada konaklatılmalı. Bu sayede bölge halkına büyük gelir kapısı açılacağı gibi Aksaray’ın tarım ve hayvancılık dışında da bir gelişme alanı ortaya çıkartılsın. Turizm konusunda bölge halkına gerekli eğitimler verilmeli. Bu potansiyel yıllardır ortaya çıkartılmadı. Yıllar öncesinde tarım ve hayvancılık dışında hiçbir yatırım yapılmayan Aksaray sanayi kenti kimliğine de 20 yıl içerisinde destekler ve çalışmalar ile getirildi. Bu neden Turizmde olmasın? Bu konuda şehir hep birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalı ve gelecek nesillere yeni bir iş sahası daha bırakılmalı. İlde su sıkıntısı nedeniyle köy ve kasabalardaki vatandaşlar zor durumdalar. Bu insanlar kendi alanlarında turizm yatırımları ile istihdam edilir ve Aksaray çok değil 10 yıl içerisinde önemli bir noktaya getirilebilir. Yıl içerisinde kısa sürede gelen turist sayısı iki katına çıkartılabilir ve bu sayının sadece yüzde 20’sinin Aksaray’da ikametinin sağlanması ile on binlerce kişinin hayatı değişeceği gibi yerel esnaflar da artık yalnızca yaz ayındaki işleri ile bir yılı doldurmaya çalışmazlar. Bu konuda Yatırım yapacak olan iş insanları desteklenmeli ve ilimizin önde gelen STK’ları da gerekiyorsa bu yatırımlar konusunda öncü olarak projelere dahil olmalılar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın