
İyi Parti Aksaray milletvekili Turan Yaldır 1 Mayıs emek ve dayanışma günü öncesinde sendikaların işçi haklarını daha çok savunan kurumlar olması gerektiğini belirterek TBMM’ye önemli bir kanun teklifi sundu.
1 Mayıs emek ve dayanışma günü öncesinde sendikaların yapıları ve antidemokratik yapılarına dikkat çeken İyi Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır işçilerin haklarının daha kapsamlı şekilde savunulacağı bir sendikal düzenin kurulması için yapı değişikliği teklifinde bulundu.
Kanın teklifi konusunda “Sendikalar işçilerin olmalıdır” diyerek sözlerine başlayan Milletvekili yaldır; “İşçilerin gücü birlikten gelir ve mevcut sendika düzenin yapısı işçilerin iradelerini yansıtmaktan uzak. Hali hazırdaki sendika düzeni işçilerden çok sendika yöneticilerini koruyor ve aidatlar üzerinde yönetilen yapı şeffaflıktan da uzak. Sendikalar bir meslek grubu değil, mücadele alanıdır. O koltuklar işçinin değil, sadece kendini düşünen bir anlayışın hizmetindedir.
Sendika genel kurulları çoğunlukla delege sistemiyle sınırlandırıldığından temsiliyete de adaletsizlik yaratıyor. Sendika temsilcileri seçimle değil atama yoluyla belirleniyor. Üyeler aidatlar üzerinden belirlenmeli. Bu yapılar, işçiler değil çıkar çevrelerinin kontrolündedir” diyen Yaldır’ın TBMM’ye sunduğu kanun teklifi ise şu düzenlemeleri öngörüyor;
-Delege sistemi kaldırılıyor, genel kurullar tüm üyelerin katılımına açılıyor.
-Aidatlara yasal üst sınır getiriliyor; işçinin bir günlük çıplak ücretinin %60’ını geçemeyecek.
-İşyeri temsilcileri atamayla değil, seçimle belirleniyor.
-Toplu iş sözleşmeleri için ortak takvim belirlenerek uygulama birliği ve adalet sağlanıyor.
-Sendikaların mali denetimi ve hesap verebilirliği artırılıyor.
Yaldır “ İşçi İradesi Dikkate Alınmalı”
İşçi iradesi dikkate alınmalıdır diyerek açıklamasına devam eden Yaldır; “mevcut sendikal sitem sendikalara olan güveni derin bir biçimde sarsıyor. Özellikle büyük kamu sendikalarının tabanlarını hiçe sayan yapıları işçileri üyelerini yalnızlaştırıyor.
Bugün şartlarında 700 bin kamu işçisi sendikalarında söz sahibi bile değil. Una rağmen bu sendikalara yüksek aidatlar ödüyorlar. Bu sendikaların yöneticileri ise üyelerin değil sendika delegelerinin oyları ile koltuklarında oturmaya devam ediyorlar. Bu yapının değiştirilmesi emeğe olan saygının gereğidir” dedi. Açıklamasını devamında “Bu sadece bir kanun teklifi değil, işçinin sesi” diyen Yaldır; Teklifin yalnızca teknik bir düzenleme olmadığını, sendikal düzenin yeniden inşası için tarihi bir fırsat olduğunu ifade etti. “Bu kanun teklifi işçinin sesi, emeğin talebidir. İşçilerin haklarını almaları için demokratik, şeffaf ve katılımcı bir sendika düzeni kurmamız gerekiyor” dedi. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın