
Daha önce 31 Aralık tarihine kadar ticari araçlara taktırılması gereken çipleri için yaşanan yoğunluk nedeniyle 31 Ocak tarihine kadar uzatılan süre dün gece itibariyle sona erdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında akaryakıtta yaşanan vergi kayıplarını önlemek adında ilk olarak ticari taşıtlar için zorunlu hale getirilen ve son gün olarak 2024 yılının son günün belirlendiği UTTS için 31 Ocak tarihine kadar uzatılan süre de dün itibariyle sona erdi.
Yasal sürenin sona ermesi ile birlikte denetimlerin başlayacağı ve ticari araçların durumlarına göre 7 ile 28 bin lira aralığında cezaların yazılabileceği iddiaları haber kanallarında dolaşmaya başlarken vatandaşlar da süre konusunda uzatma taleplerini yinelediler.
Özellikle paralarıyla aldıkları akaryakıt konusunda denetlenmesi gereken kişilerin kendileri olmadığını belirten vatandaşlar açıklamalarında; “Yaptığımız iş nedeniyle ticari araçlar çalıştırıyoruz. Bu araçların yaptıkları işlerden dolayı irsaliye ve faturaları var. Bu işi yaparken de sürekli olarak şehirlerarası yollarda denetleniyoruz. Buna rağmen yeni, yeni düzenlemeler ile üzerimize yükler bindiriliyor. UTTS denilen çipi bizler neden depolarımıza taktırmak zorundayız?
Bununla ilgili bir kişi çıkıp bir açıklama yapmıyor. Sadece gece yarısı alınan bir karar ile bir şeyler zorunlu oluyor ve fiyatı da şu deniliyor. Akaryakıt şirketleri vergi kayıplarına neden oluyor diye bizler araçlarımıza neden çip taktırıyoruz? Bu çipler nerden geliyor ve ne kadara mal oluyor ki 3 bin lira gibi bir bedel ödetiliyor. Yıl içerisinde hiç durmadan kilometrelerce yol yapan binlerle litre akaryakıt alan TIR, kamyon ve otobüsler de aynı çipi alırken küçük işletmelerdeki araçlara da aynı çip aynı bedelle taktırılıyor. Bu düzenlemeden dönülmesini ve akaryakıt kaçaklarının araçlar üzerinden değil istasyonlar üzerinden yapılmasını istiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın