Reklamı Geç
İrfan Çıtak
Aksaray
DOLAR32.3974
EURO35.2937
ALTIN2250.8

Üretimi Zahmetli Olan Üzüm Pekmezi 35 Liradan Alıcı Buluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üretimi Zahmetli Olan Üzüm Pekmezi 35 Liradan Alıcı Buluyor
Aksaray’ın bir çok köyünde bağbozumu süreci başlarken asmalardan toplanan kilolarca üzüm pekmez yapılarak sipariş üzeri satılıyor.

Kış ayının yaklaşmasıyla köy yerlerindeki bağlarda çalışmalar hız kazandı. Havaların soğumaya başlaması ve asmalardaki üzümlerin tamamen olgunlaşması üzerine harekete geçen köylüler bağları bozmaya başladılar. Özellikle Bayıraltı ve dağ köylerinde pekmez kazanları kaynamaya başladı.

Bağlardan topladıkları üzümleri zorlu bir sürecin ardından pekmez yapan köylüler bu sayede hem aynı dönemde olgunlaşan üzümlerin telef olmasını önlerken aynı zamanda da yaptıkları pekmezleri satarak aile bütçelerine önemli katkıda bulunuyorlar.

Zorlu Süreç Bağlarda Başlıyor

Sabah erken saatlerde üzüm bağlarının bulunduğu alana giden köylüler asmalardan topladıkları üzümleri kasalar ve kovalara doldurarak köylerine getiriyorlar. Kasalardaki üzümlerin sudan geçirilme işleminin ardından havuzlarda çuvallara doldurulan üzümler temiz çizmeler giymiş kişiler tarafından uzun süre çiğnenerek suyunun çıkması sağlanıyor. Çıkan üzüm suyu kaplarda toplandıktan sonra odun ateşinde üzüm suları kaynatılmaya başlanıyor. Bölgelere özel pekmez kumu sayesinde çok uzun ve zorlu bir sürecin ardından kıvama gelen üzüm suyu boş kaplara alınarak bekletilmeye bırakılıyor. Tamamen soğuyarak pekmeze dönüşen üzüm suyu kilogramlık kaplarda satılmak için bekletiliyor.

Kilogramı 30-35 TL’den Alıcı Buluyor

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından üretilen pekmezler alıcılarını bekliyor. Geçtiğimiz yıl kilogramı 25 ile 30 TL aralığında değişen pekmezin bu yıl 30 ile 35 TL arasında satılacağı tahmin ediliyor. Dağ bölgesinde pekmez üreten köylüler; “Her sene bu dönemde bağlarımızı bozarak pekmezlerimizi yapıyor ve kullanmayacağımız kısmı da satıyoruz. Geçen senelere göre bu sene bağlarımızdaki üzüm miktarı daha iyiydi. Bu nedenle pekmez miktarında da bir artış var. Geçen sene kilosunu 25’e de, 30’a da satanlar oldu. Zaten her sene aynı hemşerilerimize satıyoruz. Pekmezini doğru düzgün yapanların Pazar sıkıntısı olmuyor. Her sene Aksaray’dan arayan müşterilerimize istedikleri miktarda pekmezlerini gönderiyoruz. Pazar yerlerinde daha uygun fiyatlara da pekmezin satıldığını duyuyoruz. Ancak bizlerin ürettiği pekmezle aynı kalitede olduğunu da düşünmüyoruz. Zaten bu bölgeden kolay kolay pazara indirilecek pekmez de kalmıyor elimizde” dediler. (Haber:E.B)

 

Datakale.Net İnternet ve Bilişim Hizmetleri
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Kriz İnşaat İşçilerini VuruyorÖnceki Haber

Kriz İnşaat İşçilerini Vuruyor

Polisten huzur ve güven uygulamasıSonraki Haber

Polisten huzur ve güven uygulaması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar