
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen, 2021 yılından bu yana kullanılmayan veya nadasa bırakılan tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla tarım alanlarının kullanımının etkinleştirilmesi (TAKE) projesi kapsamında Aksaray Tarım İl Müdürlüğü ek hizmet binasının bahçesinde, baklagil ve yağ bitkileri olmak üzere yaklaşık 112 ton tohumun dağıtıldığı tören programı düzenlendi.
Programa Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkan vekili Yakup Kadri Perek, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray İl Tarım Orman Müdürü Nejdet Demir ve Aksaray İŞKUR Müdürü Mahmut Akkuş’un yanı sıra il müdürleri ve çiftçiler katıldı.
Düzenlenen programda ilk söz üreticiler adına Alayhan köyünden üretici Gazi Deniz’e verildi. İlk sözü üreticiler adına alarak konuşmasına başlayan Deniz, biz üreticiler olarak biliyoruz ki destek oldukça üretim artar, üretim oldukça Türkiye güçlenir vurgusunu yaptığı konuşmasında, “Büyük bir onur duyduğum tarım, bizler için sadece bir geçim kaynağı değil aynı zamanda toprağa olan bağlılığın, emeğe olan inancımızın bir ifadesidir. Her yıl bu topları sürerek tohum atarken biz aslında bir tohum değil umut ekeriz. Bu umudu yeşertmek için en büyük desteği ise devletimizin yanımızda olmasından alırız. Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde yürütülen tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi adına bizlere dağıtan bu tohumlarda emeği geçen tüm Devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Bizlere dağıtılan bu tohumlar biz çiftçilere duyulan güveninde sembolüdür. Her bir çuval tohum hem soframıza ulaşacak ekmeğin hem de ülke ekonomisine katkının temelidir. Biz üreticiler olarak biliyoruz ki destek oldukça üretim artar, üretim oldukça Türkiye güçlenir. Bu vesile ile projede emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor ve alın terimizin karşılığını görebileceğimiz bol bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum” dedi.
Programda konuşma yapan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak gerek kendi ekonomimiz gerekse ülke ekonomimiz için üretmeye devam edeceğiz dedi. Koçak yapmış olduğu konuşmasında; “Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere Aksaray İl Tarım ve Orman müdürlüğümüze, Aksaray Valiliğimize ve tarım camiasına teşekkür ediyorum. Ziraat Odası olarak bu tarz destekleri önemsiyor ve benimsiyoruz. Ne varsa üretimde var diyoruz. Üreticimize verilen hiçbir destek boşa gitmiyor. Üreticilerimiz verilen desteği karşılığını bizzat çalışarak veriyor. Bereketli geçirdiğimiz bahar ayında bu tür bir projenin yapılması bizleri memnun ediyor. Çiftçiler olarak inadına üretmeye çalışıyoruz. Gerek kendi ekonomimiz gerekse ülke ekonomimiz için üretmeye devam edeceğiz. Bu tür destekler devam ederse üretime katkı da o yönde artarak devam eder. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Programa ev sahipliği yapan Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir tarımın önemine ve üretmeye dikkat çekti. Tarım tarih boyunca insanlık için yalnızca bir üretim faaliyeti değil aynı zamanda bir medeniyetin yapı taşı ve toplumun sürdürülebilirliğinin en önemli unsurlarından biri diyerek yapmış olduğu konuşmasında; “Bakanlığımız himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında düzenlediğimiz törene katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Tarım tarih boyunca insanlık için yalnızca bir üretim faaliyeti değil aynı zamanda bir medeniyetin yapı taşı ve toplumun sürdürülebilirliğinin en önemli unsurlarından biri olmuştur. Bu nedenle her daim stratejik önemini korumaktadır. Günümüzde ülkemizde ve dünyada nüfus hızla artarken küresel ısınma, doğal afetler ve su kaynaklarının azalması gibi sebeplerden dolayı tarımsal üretim yapılan alanlar her geçen gün azalmakta ve tarımsal faaliyetler de buna bağlı olarak azalmaktadır. Örneğin ülkemizde 2002 yılında kişi başına düşen tarım alanı 4 dekar iken günümüzde bu rakam 2,8 dekara kadar gerilemiştir. Başka bir sebep de her yaşadığımız yılın bir önceki yıldan daha sıcak olmasıdır. Bütün bu olumsuzluklara rağmen ülkemizde ve ilimizde yoğun bir tarımsal üretim yapılmaktadır. Ülkemiz tarımsal üretim bakımından Avrupa’da birinci dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Aksaray yüzölçümü bakımında ülke genelinde 40’ncı sırada yer almasına rağmen ve ülkemizin en az yağış alan illerinden olmasına rağmen 2024 yılı verilerine göre yonca üretiminde Türkiye 1’incisi, çavdarda ve çerezlik ayçiçeğinde Türkiye 3’üncüsü; mısır, patates, arpa, nohut ve kuru fasulye üretiminde ilk 10 il içerisinde yer alıyor. Tarla bitkileri ve tahıllar grubundaki toplam üretimde Türkiye 3’üncüsü Aksaray’dır. Bunun yanında ilimizde seracılık faaliyetleri de hızla yayılıyor. Önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesini planladığımız Karkın Jeotermal OSB ile bu faaliyetlerin daha da hızlanmasını hedefliyoruz. Hayvansal üretimde de 334 bin büyükbaş ve 953 bin küçükbaş hayvan sayımız ile ülkemize önemli bir katkı sunuyoruz. Yıllık 400 bin tona ulaşan süt üretimimiz, 36 bin tona ulaşan et üretimimiz mevcut bulunuyor. 126 adet hastalıktan ari işletme sayımız ile Türkiye’de 2’inci sırada yer alıyoruz. Bu başarı gecesini gündüzüne katarak çalışan vefalı ve cefakar Aksaray çiftçisinindir.
Tarımsa üretim miktarı kadar sürdürülebilirlik de çok önem taşıyor. İlimizdeki mevcut kaynaklar ile sahip olduğumuz üretim gücünü sürdürebilmek en öncelikli görevlerimiz arasında bulunuyor. Bu da ancak üretim planlaması ile sağlanabilir. Buradaki amaç toprak ve su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünlerin yeterli miktarda üretilmesini sağlamaktır. Nasıl bir üründen az üretildiğinde sıkıntı çekiyorsak o üründen fazla üretilmesi de ülkemizin kaynaklarına vurulmuş bir darbedir. Üretim planlaması öncelikle ülkemizin stratejik öneme sahip ürünlerinin iklim şartları, toprak yapısı ve su kaynaklarına göre belirlenmiş ve buna göre ekim nöbetleri geliştirilmiştir. Temel gıda maddelerinde kendi kendimize yeterliliğimizi sağlamak temel hedeflerimizdendir. Bu nedenle tarım arazilerimizin her bir metrekaresini değerlendirmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu hedef doğrultusunda 2021 yılından itibaren ülke genelinde ekilmeyen veya nadasa bırakılan tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla bir proje uyguluyor. İlimizde 2025 yılında 687 çiftçimize yüzde 75 devlet destekli toplamda 112,5 tonu bulan nohut, kuru fasulye, yağlık ayçiçeği, yeşil mercimek ve aspir tonumu temin edildi. Yaklaşık 15 bin 200 dekar alanda bu tohumların ekimi gerçekleşiyor. Projemizin toplam bedeli 9 milyon 266 bin lira olup bunun yüzde 75’i devlet katkısı şeklindedir. Bu tohumlar yalnızca üretime katkı sağlayan birer girdi değil aynı zamanda üreticimizin emeğine duyulan saygının, gıda güvenliğinin temel taşlarıdır. Aksaray Valiliğimiz koordinasyonunda paydaşlarımızın da katkılarıyla çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. 2024 yılında uyguladığımız kırsal kalkınma yatırımları kapsamında seracılık, çilek yetiştiriciliği, portatif koyun ağılı yapımı gibi projelere bu yıl da devam ediyoruz. İlimizde 22 toplam 5,5 milyar lira destekleme ödemesi verildi. Sadece 2024 yılında ilimize 1,3 milyar lira destekleme ödemesi sağlandı ve ödemeler yapılmaya devam ediyor. Başta bakanlığımız olmak üzere projelerimizde bize destek olan Valimiz Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na, il genel meclisi başkanımız ve üyelerine, sivil toplum kuruluşu başkanlarımıza, teknik personelimize ve çiftçilerimize gönülden teşekkür ediyorum”dedi.
Düzenlenen programa Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in yerine katılan Aksaray Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek’te bu zorlu şartlara karşı üreticilerimizin inadına üreteceğine inanıyoruz diyerek yapmış olduğu konuşmasında; “Tohum dağıtımı projesiyle devletimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Zorlu bir coğrafyada ülkemiz çok zorlu şartlardan geçiyor. Bu zorlu şartlara karşı üreticilerimizin inadına üreteceğine inanıyoruz. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Programda son olarak konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Valiliği olarak sahada çalışmalarımıza her zaman devam edeceğiz ve üreticilerimizin her zaman destekçisi olacağız dedi. Vali Kumbuzoğlu sözlerine devam ederek yapmış olduğu konuşmasında; “Cennet gibi bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehrin ve ülkemizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Anadolu şehri olarak bizler için tarım çok önemli bir yerde bulunuyor. Aksaray tarımsal üretim anlamında çok zengin bir tarım ünitesine sahip. Devletimiz tarafından yapılan projeler de Aksaraylı üreticinin ve tarımsal üretimin devamlılığı açısından önem taşıyor. Kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması noktasında verilen tohum desteği de tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sunuyor. Aksaray Valiliği olarak sahada çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarımızda verimliliği arttırmamız için birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Bu projede asıl hedefimiz üretimi arttırırken tarımda etkinliği de yükseltmek. Az tohumla çok üretim yaparak ekonomimize katkı sunmayı amaçlıyoruz. Tarımsal üretimde destekleme çalışmalarının üreticilerimiz tarafından sürekli olarak takip edip bu desteklerden yararlanmasını sağmamamız gerekiyor. Verilen hibelerin kontrolünün sağlanması için de faaliyetlerimiz devam ediyor. Aksaray üretim anlamında sürekli kendini geliştiriyor. Önceki dönem valimiz Hamza Aydoğdu’nun katkılarıyla yapımına başlanan sera OSB için bir kez daha teşekkür ediyorum. Sondaj çalışmaları devam eden alanda sürekli incelemelerde bulunuyoruz ve en kısa zamanda faaliyete geçmesi için gereken özeni gösteriyoruz. Eli nasırlı çiftçilerimizin alınlarından öpüyorum ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İçme suyu dahil olmak üzere çiftçilerimizden tarımsal sulamada kullanılan suları tasarruflu kullanılması çağrısı yapıyoruz” dedi.
Program, üretici ve protokol konuşmalarının ardından geçilen tohum dağıtımı ile son buldu. (Haber/Fotoğraf: E.BUDAK)
Yorum Yazın