
Süt hayvancılığına çok büyük yatırımların yapıldığı Aksaray’da süt üreticileri mandıraları boşaltma yolunu ararken TÜİK verileri ülke genelinde süt üretiminin 1 yıl öncesine göre yüzde 9,9 arttığını gösteriyor.
Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen şehirlerden olan Aksaray’da 20 öncesinden başlayan süt hayvancılığı yatırımlarında uzun süredir rüzgar tersine esmeye devam ederken üreticiler yüksek maliyetler karşısında zarar ettiklerini belirterek süt hayvancılığını bırakmanın yollarını arıyorlar.
Büyük çiftlikler dışında küçük ve orta boyuttaki çiftliklerin maliyetler başta olmak üzere süt fabrikaları ile yaşadıkları sorunlar ve Pazar sıkıntısı nedeniyle mandıralarını boşaltma yolunu seçtikleri iddia edilirken Türkiye İstatistik Kurumu ise ülkede toplanan inek sütünün 12 aylık verilere bakıldığı zaman yüzde 9,9 oranında arttığını açıkladı.
Aksaray için de önem arz eden süt verilerini paylaşan Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan yazılı açıklamada; “Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,9 arttı, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,9 arttı.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %9,9 arttı, ayran üretimi %9,6 arttı, yoğurt üretimi %4,8 arttı, içme sütü üretimi %1,7 azaldı, tereyağı üretimi %15,8 arttı. Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi %6,6 arttı, ayran üretimi %12,3 arttı, yoğurt üretimi %6,7 arttı, içme sütü üretimi %3,4 arttı, tereyağı üretimi %15,2 arttı” denilirken Aksaraylı süt üreticileri ise aldıkları para ile yem fiyatlarını ve diğer masrafları karşılayamadıklarını söylediler. Özellikle Pazar sıkıntısı konusunda konuşan üreticiler; “Aksaray’da büyük bir süt fabrikasının yatırım yapması ile süt üreticilerinden gücü olanlar bu sektöre büyük yatırımlar yaptılar. Mandıralar büyük çiftliklere dönerken çiftliklerde çok sayıda işçi çalışmaya başladı. İlk yıllarda her şey yolunda giderken yani il dışındaki süt firmalarına da süt verilirken sonrasında Pazar ildeki süt fabrikalarının eline geçti. Her gün toplanan süt kalitesi günlük değişmeye ve buna gire fiyatlandırılmaya başlandı. Aynı mandıradaki aynı ineklerin sütünün yağ oranı günlük düşmeye başladı. Bu düşüş sonucunda ürünler için ödenen fiyatlarda değiştirildiği için zararlarımız da artmaya başladı. Geçen seneden beri yeme gelen zamlar konusunda çok konuştuk ama bir arpa boyu yol alamadık. Bizlerin sütünün fiyatını birileri belirlerken yem fiyatları sürekli olarak değiştirildi. Sonuç olarak çiftçilikten başka işi olmayan kişiler çiftlikleri boşaltmaya, tarlaları ekmeyi bırakmaya başladılar. İnsanlar artık OSB bölgelerindeki fabrikalarda çalışma yolunu seçiyorlar. Bizlerde de durum farklı değil. Elimizdeki hayvanları elden çıkarttığımız zaman yeniden bu işi yapmayı düşünmüyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın