
2024 SOGEP kapsamında desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmeleri imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Aksaray’da desteklenmeye hak kazanan projelerin sözleşmelerinde imzalar atıldı.
Aksaray Ticaret Borsası, Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Aksaray Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülecek ve toplam 31 milyon 560 bin lira bütçeye sahip projelerin sözleşmeleri, Aksaray Valisi ve Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ev sahipliğinde düzenlenen törenle imzalandı.
SOGEP, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermeyi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamayı, istihdam edilebilirliği artırmayı, sosyal içermeyi teşvik etmeyi ve sosyal girişimciliği desteklemeyi amaçlıyor. Program kapsamında desteklenen projelerle Aksaray’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sunulması hedefleniyor.
Borsanın Projesine 13 Milyon 860 Bin Lira Destek
Aksaray Ticaret Borsası tarafından yürütülecek “Anadoludakiler - Borsa Çalışıyor Eşmekaya Yoğurdu Markalaşıyor” projesi ile köylerde yaşayan gelir düzeyi düşük kadınların istihdam edilmesi, ekonomik hayata dâhil edilerek gelir düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanıyor. SOGEP kapsamında desteklenen proje ile coğrafi işaretli doğal Eşmekaya koyun yoğurdu üretim atölyeleri kurulacak. Proje kapsamında, geleneksel yöntemlerle ve Ocak-Ağustos ayları arasında sınırlı olarak üretilen Eşmekaya koyun yoğurdunun 12 aya yayılması sağlanacak ve üretimin sürdürülebilirliği artırılacak. Kurulacak atölyelerde 10 kadının istihdam edilmesi de planlanıyor. Toplam bütçesi 19 milyon 800 bin lira olan projeye AHİKA tarafından 13 milyon 860 bin lira destek sağlanacak. Bu proje, kadın girişimciliğini destekleyerek kırsal kalkınmaya ve yerel ekonomiye önemli katkılar sunacak.
Süt Üreticilerine Tam Destek
Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülecek “Kırsalda Süt Ustaları İşbaşında” projesi ile Aksaray kırsalında faaliyet gösteren kadın süt üreticilerinin sütlerini daha kolay ve güvenli bir şekilde pazara sunmaları sağlanacak ve kadınların işgücüne katılımı artırılacak. SOGEP kapsamında desteklenen proje, süt üreticilerinin ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü şekilde entegre olmasını hedefleniyor. Proje kapsamında SÜTAŞ Süt Ürünleri A.Ş. iştirakçi olarak yer alacak ve kadın üreticilerin soğuk çiğ inek sütü satış ağına katılımı teşvik edilecek. Bu doğrultuda 45 üreticiye 500 litrelik süt soğutma tankı dağıtılarak üretim süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanacak. Toplam bütçesi 7 milyon 350 bin lira olan projeye AHİKA tarafından 5 milyon 250 bin lira destek sağlanacak. Bu proje süt üreticiliğinde kaliteyi artırarak bölgesel kalkınmaya ve kadın girişimciliğine önemli katkılar sunacak.
“Yetkin Bakımcılar, Güçlü Aksaray” Projesi
Aksaray Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülecek proje ile Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanının eğitim altyapısı güçlendirilerek, gençlerin mesleki eğitim yoluyla istihdam edilmesi hedefleniyor. SOGEP kapsamında desteklenen proje, nitelikli iş gücü yetiştirmeye ve genç istihdamını artırmaya yönelik önemli bir adım olacak. Proje kapsamında; 170 meslek lisesi öğrencisi, Aksaray Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinde öğrenim gören öncelikle son sınıf öğrencileri, meslek lisesi ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olup herhangi bir işte çalışmayan 18-35 yaş arası 32 genç birey nitelikli mesleki eğitim alacak. Bu eğitim süreci sonunda, elektrik/elektronik ve mekanik bakım onarımcısı yetiştirilmesine yönelik atölye kurulacak ve Aksaray’da faaliyet gösteren firmalar tarafından toplam 41 kişiye istihdam garantisi sağlanacak. Toplam bütçesi 4 milyon 410 bin lira olan projeye AHİKA tarafından 3 milyon 969 bin lira destek sağlanacak. Bu proje gençlere mesleki yetkinlik kazandırarak istihdam olanaklarını artırırken, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine de katkı sağlayacak. (Basın bülteni)
Yorum Yazın