Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Pancar TIR’ları Fabrika Yolunda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pancar TIR’ları Fabrika Yolunda
Konya yolu üzerinde bulunan şeker fabrikasına pancar taşıyan TIR’lar trafikte yoğunluğa neden olurken bu yıl pancar hasadı yapan çiftçiler açıklanan rakam nedeniyle tepkili.

Şeker pancarı üretiminde Türkiye’nin öncü illerinden birisi olan Aksaray’da şeker pancarı hasadı devam ederken tonlarca pancar Konya yolu üzerindeki şeker fabrikasına naklediliyor. Tarlalardan yükledikleri pancarı fabrikaya ulaştırmaya çalışan TIR, kamyon ve çok kasalı traktörler Konya yolu üzerinde sıralanırken fabrika önünde de uzun kuyrukları oluşmasına neden oluyor. Hasat döneminde bölgede yoğunlaşan trafik nedeniyle sürücülerden daha dikkatli olmaları istenirken fabrikaya tük taşıyan nakliyeci ve çiftçilerin de yükleme kuralları başta olmak üzere trafik kurallarına uymaları istendi.

Hasadın devam ettiği tarlalarda bir yıldır titizlikle ürünlerini yetiştirip bu günü bekleyen üreticiler ise geçen hafta açıklanan ve büyük tepkilere neden olan pancar alım fiyatı konusunda tepkili. Bir litre mazotun litre üzerindeki artışı ve diğer enerji kaynaklarındaki artışı örnek göstererek “O zaman mazot ve elektrik olmak üzere tüm ürünlerin fiyatı geçene seneki fiyatlara çevrilsin” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Şeker pancarı üretimi konusunda Konya ovasında hasat sürüyor. Tarlada eski hasatlara göre işler tarım aletleri ile çok daha kolay hale geldi. Makineler pancarı hasat edip araçlara yüklüyor. Geçmişte bu hasat ellerimizle yapılıyor ve haftalarca sürüyordu. Ürün konusunda şükür sıkıntı yok, rekoltede tahminimiz gibi gerçekleşti.

Ancak geçen hafta açıklanan pancar alım fiyatları bizleri çok kötü etkiledi. Bu ülkede her şeyin sorumlusu çiftçiler gibi hareket ediliyor. Pancar alımında zam açıklanan enflasyonun bile altında kalırken kullanılan mazot ve elektriğe yapılan zamlar enflasyon rakamlarının iki katı kadar. Bu duruma kim nasıl dayansın. Bizlere her şartta üretin diyorlar ama artık inadına üretmek için her yıl tarlalarımızı satalım. Şu anda pancara verilen zam ortada ama geçen seneden beri fabrikaların sattıkları şekerlere yaptıkları zamlar da ortada. Bu yıl zam bahanesi ile bir torba şekerin fiyatı 2-3 ay içerisinde nerelere çıkartılacak? Bunu herkes biliyor ama nedense iş çiftçinin alacağına gelince asgari rakamların da asgarisi hesaplanıyor. Bu rakamı açıklayanların çiftçilik bilmesine bile ihtiyacı yok. Çünkü açıkladıkları rakam açıklanan asgari enflasyon rakamının bile altında. Şimdi hasat ediyor ve elimizde kalan son paraları da nakliyeye veriyoruz. Bir TIR uzun süre fabrika kapısını bekliyor ve bunun zararı da bizlere yazıyor. Artık su sorunu başta olmak üzere açıklanan alım fiyatları nedeniyle bu işi yapmak istemiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cezalar Sadece SürücülereÖnceki Haber

Cezalar Sadece Sürücülere

İlk Yarı Güle oynaya 2-0Sonraki Haber

İlk Yarı Güle oynaya 2-0

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar