
Yüksek enflasyon ile mücadele sürerken fırsatçılık konusunda da denetimler aralıksız sürüyor. Özellikle market ağırlıklı denetimler devam ederken dar gelirlilerin en büyük gider alanı olan barınma konusunda bazı ev sahipleri denetlenmediklerinden dolayı tüm sınırları ortadan kaldırdılar.
Aksaray’da hızla artan nüfus ve konut ihtiyacı dolayısıyla raydan çıkan kiralar konusunda alt ve üst sınırları kabul etmeyen ev sahipleri kiracılar arasındaki sorunlar devam ederken enflasyonu düşürmek için yapılan denetimlerin bir alanda tutulması ev sahiplerinin cesaretlerini daha da artırdı.
Asgari ücret ile ay sonunu getirmeye çalışan binlerce kiracı ödedikleri bedellere yüzde 100 artışın bile kabul edilemediğini belirtirken ev sahipleri de Ankara, İstanbul ve bazı büyük şehirlerdeki kira artışlarını örnek gösteriyor.
Kira kontratlarına göre belirli bir yüzde yazılmadığında TEFE-TÜFE oranlarına göre yapılması gereken artışlar konusunda ev sahiplerinin Avukat tehditleri ile kiracılarını baskı altına aldığını söyleyen kiracılar yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da son yıllarda barıma en büyük sorunlardan birisi haline geldi. Ev kiraları aldı başını gidiyor. Bu ev kiralarına “Fazla” dediğimizde ev sahipleri Ankara veya İstanbul’daki ev kiralarını örnek gösteriyorlar.
Bir apartman dairesinde yeni tutulan bir ev varsa o apartmandaki tüm ev sahipleri kiraları o seviyelere çıkartmaya çalışıyorlar. Geçen seneye kadar yüzde 25 sınırlaması vardı ama bu sınırlamaya da ev sahiplerinin çok büyük bölümü uymadı. Şu anda il genelindeki pek çok alanda ev sahipleri ile kiracıları arasında çok büyük sorunlar yaşanıyor. Özellikle Avrupa’da yaşayan ev sahiplerinin kendileri veya akrabaları sürekli olarak tahliye taleplerini yineliyorlar. Enflasyon ile mücadele sadece market raflarında kaldığından ve bu artışları kimseler denetlemediği için kiracılar çok zor durumda.
Özellikle deprem sonrası TOKİ projelerinin de bu bölgelerde ağır işlemesi ve yeni projelerin çıkmamasını fırsat bilenler yüklendikçe yükleniyor. Bizler yasal sınır olarak TEF-TÜFE’yi biliyoruz. Maaşlarımıza yapılan zam oranı daha az olmasına rağmen TÜİK’in açıkladığı en üst seviye kira bedelini bile kabul ettiremiyoruz.
Kiradaki konutlara yapılan zamlar ve mahkemeye giden ev sahipleri konusunda bir hamle yapılması gerekiyor. Dava tehditleri ile sürekli olarak üzerimizde baskı kuruyorlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın