Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Nisan’da 247 Konut Satıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nisan’da 247 Konut Satıldı
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu Nisan 2021 dönemi konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Aksaray genelinde 347 Konut el değiştirdi.

Son yıllarda inşaat alanına yapılan yüklü yatırımlarla şehrin her yerinde yükselen binalara yatırım yapanlar konuta olan ilginin azalması ve artan maliyetler karşısında çaresiz. Geçtiğimiz yıllarda yeni yapılaşmaya olan ilgi ve düşük faizler nedeniyle TR 71 bölgesinin en çok konut satılan ili 2021 yılı ile birlikte en kötü dönemini yaşıyor. Şimdiye kadar açıklana rakamlarda yıllardır satış oranlarında Niğde,Nevşehir,Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında lider olan Aksaray Nisan verilerinde Niğde ve Nevşehir’in ardından 3’üncü sırada yer aldı.

Satışı yapılan konutlardan 157’si sıfır konut, 190’ı ise ikinci el konutlardan oluşurken satışlardaki azalmanın nedenlerinin başında ise ekonomik krize rağmen sürekli arttırılan konut fiyatları ve yüksek faiz oranlarının etkili olduğu belirtiliyor. Korona salgınının ilk başladığı Mart 202o tarihinden sonra ekonomik anlamda hayatın durma noktasına geldiği Nisan ve Mayıs 2020 tarihlerinden beri ilk kez bu kadar düşen konut satışlarının ilerleyen günlerde sektörde ciddi sıkıntılara neden olacağı iddia edilirken vatandaşlar ve inşaat sektörü konut faizleri konusunda yeni bir düzenleme yapılmamasının bir çok yatırımcının sonunu getireceği uyarısında bulunurken vatandaşlarda her türlü desteğe rağmen konut fiyatlarına yapılan zamlardan vazgeçilmediği taktirde satışların daha da azalacağı uyarısında bulunarak yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray son dönemde yeniden yapılaşmaya örnek olacak şehirlerden bir tanesi haline geldi. Deyim yerindeyse şehir merkezinden tutunda bir çok cadde ve sokak adeta şantiyeye döndü. Yapılan binlerce yeni konuta rağmen fiyatlar talebin yüksek olması nedeniyle sürekli olarak arttırıldı. Geçen sene Devletin sağladığı faiz indirimini bile fırsata çevirenler konut fiyatlarına anında 50 ile 100 bin lira arasında zamlar yaptılar. Şu anda Aksaray’da bir milyon civarlarında evlere fiyatlar istendiği merkeze en uzak yeniden inşa edilen mahallelerde bile 500 bin seviyelerinde konut fiyatlarını duyuyoruz. Buna bağlı olarak ikinci el konut fiyatları bile 300 bin seviyelerine ulaşmış hatta bazı mahallelerde bu rakamların bile üzerine konutlara para isteniyor. Elbette bu işin bir sonu gelecekti ve geldi. Arsa sahiplerine hak ettiklerinden fazlasını vererek parasız bu işlere başlayıp faizle inşaat yaparak maliyetleri arttıranlar şimdi şikayetçiler. Emsal olan illere bakıldığı zaman Aksaray nerdeyse iki katı oranında pahalı. Bu faiz oranlarıyla da kimse yatırım yapamaz. Kısacası konut fiyatları değerlerine kadar gerilemezse satış daha da azalacaktır. Şimdi yaz geliyor gurbetçi beklentisiyle yeni zamlar yapılacak. Faiz indirimi yapılırsa da bir çok müteahhit daha fazla zam yapacaklar” dediler. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray 1 Haziranı BeklemediÖnceki Haber

Aksaray 1 Haziranı Beklemedi

3 Ayda 293 Bin 103 Metrekare Alana İnşaat Ruhsatı VerildiSonraki Haber

3 Ayda 293 Bin 103 Metrekare Alana İnşaa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar