Reklamı Geç
Aksaray Belediyesi
sabancı
Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Ne Kadar Sağlamlar ?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ne Kadar Sağlamlar ?
Ülkemizde depremlerle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından deprem bölgesi olduğu açıklanan Aksaray’da 1999 yılı öncesi yapılan binalardaki risk devam ediyor.

Bir yıl önce 6 Şubat tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından 11 ilde yaralar sarılmaya çalışılırken Deprem bölgesi olan kentlerde de zemin ve binaların durumları konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu konuda Aksaray merkezde kentsel dönüşüm çalışmalar Aksaray belediyesi öncülüğünde başlatılırken bazı apartmanlarda da bireysel dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Merkezde bazı mahallelerde binalarının sağlamlık durumunu beğenmeyen kat malikleri ile müteahhitler imar revizyonunun da katkısı ile kendi dönüşümlerini kendileri yapmaya başladılar.

Kent merkezinde çalışmalar devam ederken 1999 öncesinde yapılan ve zemini konusunda sıkıntılı olduğu iddia edilen Fatih mahallesindeki toplu konut alanındaki binaların depremlere ne kadar dayanıklı olduğu konusunda çalışma yapılıp yapılmadığı konusu belirsizliğini koruyor. Mahalle sakinlerinin çok büyük bölümü deprem konusunda endişe duyduklarını ve evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda fikirlerinin olmadığını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da en büyük yerleşim yerlerinden olan Fatih mahallesindeki konut alanı 1980’lerin ortalarında yapılmaya başlanıp 1990’lı yılların ortasında tamamlandı. Buranın zemini konusunda endişeliyiz. Geçmişte buralar yapılırken 2-3 metrede su ile karşılaşıyorduk. Kooperatif olarak yapıldığından ve zamanın inşaat şartlarına göre elde karılan betonlarla yapılan binaların ne kadar sağlam olduğunu veya zeminlerinin depremlere dayanıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Bazı mahalle veya sokaklarda apartman sahiplerinin müteahhitlerle anlaşarak binalarını kendileri dönüştürmeye çalıştıklarını duyuyoruz. Bu çalışmalar gerçekten çok iyi olur ama bizim mahallede kat maliklerinin büyük bölümü bu binaları sadece kira getirisi olan bir yer olarak gördüklerinden bu çalışmalara katılmayı kabul etmiyorlar. Aksaray belediyemiz veya bu denetimi yapacak kamu kurumlarının binaların depreme dayanıklı olup olmadığı yönünde bir çalışma yapmalarını bekliyoruz. Artık her gün korku ile yatmak istemiyoruz. Dönüşüm sadece Devlet tarafından karşılanamayacak kadar büyük bir yük. Buna müteahhitler ve apartman sakinleri de katılmalı. Belediye imar revizyonu ile müteahhitlerinde konut sahiplerinin de önünü açtı. Artık top bizde ama kat malikleri yanaşmıyor. Bu binalarla ilgili denetimler yapılıp sağlam olmayanlar tespit edilirse dönüşüm için herkes elini taşın altına koyacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ak Parti Adaylarını TanıtıyorÖnceki Haber

Ak Parti Adaylarını Tanıtıyor

Emekliye İkramiye MüjdesiSonraki Haber

Emekliye İkramiye Müjdesi

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar