
Aksaray’ın en önemli su kaynaklarından olan ve son yıllarda su seviyesi hızlı bir şekilde düşen Mamasın barajını besleyen Melendiz çayının durumu son günlerde tepki toplarken suya karışan sıvı atıkların kontrolü ve ıslahı talep ediliyor.
Aksaray’ın en önemli su kaynaklarından birisi olan ve içme suyu olarak da şehre büyük katkı sağlayan Mamasın barajı son yıllardaki yağışların düşmesi ile tarihinin en düşük seviyelerine kadar gerilerken barajı besleyen ve Melendiz’den doğduktan sonra Niğde’nin köy ve kasabaları ile Aksaray’ın ilçe, köy ve kasabalarından geçerek baraja dökülen Melendiz çayına karışan atıklar son günlerde sosyal medya sayfaları başta olmak üzere birçok alanda tartışma konusu olmaya başladı.
Özellikle barajın şebeke suyuna verilen kısmı son yapılan su yatırımı sayesinde büyük oranda şehir şebekesine verilmezken tarımsal sulama konusunda alternatifsiz olan barajı besleyen Melendiz çayının içerisinden geçen ilçe, kasaba ve köylerde topladığı atıkları baraja taşıması gerek içerisinden geçen yerleşim yerleri gerekse de barajın beslediği tarım arazileri konusunda endişe verici boyuta ulaştı.
Maden Tetkik ve Arama müdürlüğünün 2004 yılında Tuz Gölü havzasını besleyen kanallar ve yer altı su kuyularıyla ilgili çalışmaları esnasında da yapılan analizlerde Melendiz çayı ile Mamasın barajının durumu konusunda yetkililere gerekli raporların sunulmasına rağmen artan nüfusla suya karışan kanalizasyon ve diğer atıklar bölge halkının da tepkilerini artırmaya başladı.
Sosyal medya sayfalarından da çektikleri videolar ile yetkililere çağrılarını tekrarlayan bölge halkı barajı besleyen tek su kaynağı olan Melendiz çayının korunması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Su fakiri olan Aksaray’da akar tek kanal olan Melendiz çayı eski debisinden çok uzakta olsa da hala baraja kadar oradan da tarım arazileri ve son olarak da Tuz Gölünü beslemeye devam ediyor. Ancak bölgedeki pek çok atık su bu kanala bırakılarak kanaldaki su kirletiliyor. Bu atıkların ıslahı gerekirken kontrol edilmemesi bizleri endişelendiriyor. Sadece baraj değil baraja kadar ulaşan kanalın daha önceki kısımlarında bu sular yine içerisinden geçtiği köyler tarafından kullanılmaya devam ediliyor. Bu kanal üzerinden alınacak suyun analizi ile ne durumda olduğunu çok daha iyi anlayabilirler. Elimizdeki tek su kaynağımızın doğu şekilde korunması gerekirken ne yazık ki hemşerilerimiz de işin kolayına kaçarak tüm atıklarını bir şekilde kanala bağlayarak suyun kirlenmesine neden oluyorlar. Yetkililerden bu kanalın korunmasını istiyoruz” ifadelerini kullanarak çağrıda bulundular. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın