Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

MTA Deprem Haritasında Aksaray Yok Ama…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MTA Deprem Haritasında Aksaray Yok Ama…
Maden Tetkik ve Arama (MTA) genel müdürlüğü Türkiye’nin deprem haritasını güncelledi. MTA verilerine göre Türkiye’deki 45 diri fayların geçtiği iller arasında Aksaray yok.

Maden Tetkik ve Arama genel müdürlüğü Türkiye’de 5,5 üzeri deprem üretebilecek fay hatlarıyla ilgili verilerini güncelledi. MTA’nın yeni deprem haritasında 45 il 5,5 üzeri deprem üretebilecek faal fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu iller arasında Aksaray bulunmazken adı geçen hattaki haritada Şereflikoçhisar, Altunhisar ve Bor ilçeleri risk haritasında yer aldı.

Açıklanan haritada adı geçen ilçeler Şereflikoçhisar, Altunhisar ve Bor’un, tuz gölü-Hasandağı arasında yer alması Aksaray için de risk oluşturuyor.

6 Şubat tarihinde Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 2 farklı depremin ardından 11 ilde yıkım gerçekleşmiş ve bunun sonucunda 50 binin üzerinde vatandaş yaşamını yitirirken on binlerce vatandaş da yaralanmıştı. Bölgede yaşanan yıkımın en büyük nedenlerinin başında depreme uygun yapılmayan binalar ile zemin sıvılaşması sorunu ilk sırada yer almıştı.

Aksaray ve diğer illerde benzeri acıların yaşanmaması için deprem bölgesi olan Türkiye’de özellikle zemin etütlerinin önemi bir kez daha ortaya çıkarken Aksaray’ın yapısının da zemin sıvılaşması konusunda risk oluşturabileceği üzerinde duruluyor.

Eski yapılaşma konusunda Aksaray belediye başkanı Evren Dinçer’in şehir geleceği için attığı adımlar umut verirken merkezdeki birçok mahallenin zemin sıkıntısı oluşturup oluşturmadığının da tespitinin gerektiğini belirten yetkililer; “Kahramanmaraş merkezli iki depremde yıkılan binalara baktığımızda 2 büyük sorun ön plana çıktı. Bunlardan ilki deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilen yapılar, ikincisi ise deprem yönetmeliğine göre yapılsa da zemin sıvılaşması olan alanlar verilen yüksek katlar. Bu iki sorundan ilki kentsel dönüşümün önemini ortaya çıkartıyor. Bu konuda Aksaray belediyesi atılması imkânsız denilen adımları atmaya ve şehrin geleceği için çalışmalarını başlattı. Merkezden başlayan çalışmaların dağılarak dışarı doğru devam edeceğini tahmin ediyoruz. Ancak zemin sıvılaşması konusu hep gözden kaçırılıyor. Örnek verecek olursak Hatay ilinde bu yıkımı gördük. Hatay’da deprem sonrası yıkılan binaların çoğunda aynı sorun vardı. Zemin sıvılaşması binaların bütün olarak devrilmesine neden oldu. Aksaray’ın merkezi bölgelerinde de benzeri riskler olabilir. Somut bir örnek verecek olursak İstiklal mahallesinde temeli kazılan ancak yapımına başlanılamayan TOKİ şantiye alanı. Bu alan ve yakın zamanda bölgede inşa edilen konutların alt tarafından çıkan su birikintileri ve toprak yapısı zemin sıvılaşması için örnek gösterilebilir. Bu bölgelerde zemin analizleri ve kat yükseklikleri tekrardan gözden geçirilmeli ve bu risk de ortadan kaldırılmalı. MTA haritasında Aksaray’ın adının geçmemesi alınacak tedbirleri engellememeli. Şereflikoçhisar ve Bor ortasında Aksaray var. Bu iki yerde oluşabilecek büyük bir sarsıntının önlemlerini Aksaray olarak şimdiden almaya başlamalıyız. Yani Aksaray’da deprem olmasa bile yakın alanlarda nasıl bir yıkım yaşanacağını Pazarcık ve Elbistan depremlerine bakarak görebiliriz” uyarısında bulundular. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Binlerce Ton Molozun Kaldırılması İle Yeni Yaşam Alanı OlacakÖnceki Haber

Binlerce Ton Molozun Kaldırılması İle Ye...

Saklama Kabından Mısır Yılanı ve Tarantula ÇıktıSonraki Haber

Saklama Kabından Mısır Yılanı ve Tarantu...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar