
Aksaray’daki mera arazileri ile boş tarım arazilerinde baharın gelmesi ile birlikte vatandaş yoğunluğu arttı. Boş zamanlarını bu alanlarda geçiren vatandaşlar topladıkları mantarlar ve çıtlık ile aile ekonomilerine de katkıda bulunuyorlar.
Aksaray’da her bahar dönemi gelenek haline gelen çıtlık ve mantar avı bu yılda başladı. Şehrin yakın noktaları ile birçok köy ve kasaba sınırları içerisinde mera alanları ile ekili olmayan tarım arazilerinde çıtlık ile mantar toplayan vatandaşlar sattıkları ürünler ile aile ekonomilerine de katkıda bulunuyorlar. Daha çok kültür ve domalan mantarı olarak bilinen mantar çeşidinin bulunduğu Aksaray’da özellikle emekliler günün büyük bölümünü bu alanda geçiriyorlar.
“Topladığımız mantara talep fazla” diyerek sözlerine başlayan vatandaşlar; “Yıllardan beridir bu mevsimde ekili olmayan boş tarım alanlarında dolaşır ve mantar toplarız. Özellikle domalan adı verilen mantara ilgi çok fazla. Pazara çıkartıp satmamıza bile gerek kalmadan komşulara bile satabiliyoruz. Bu işten çok fazla bir gelir elde edemesek de sonuçta boş zamanımızı buralarda dolaşarak geçiriyoruz. Spor olarak da nitelendirdiğimiz bu işi hobi olarak yapıyoruz. Bazen yarım poşet bazen de 1 poşeti doldurabiliyoruz. Bu konuda çiftçilerimiz çok daha tecrübeli. Onlar çok daha fazla ürün alabiliyorlar. Kazandığımız para buraya gelmek için harcadığımız yakıtımızı çıkarttığı zaman bizlere yetiyor. Bu sezon geçtikten sonra zaten bu ürünleri bulamıyoruz. Her yıl bu dönemde sabit olarak araziyi geziyoruz. Aksaray çevresinde zehirli türden mantar çok bulunmuyor. Araziden kültür mantarı dediğimiz mantar ile domalan adını verdiğimiz mantar türü çıkıyor. Bunun dışında çeşitli otları da topluyoruz” dediler.
Toplanan mantarlar ile arazi şartlarında konuşan yetkililer ise tarım arazilerindeki çalışma sürecine dikkat çekerek vatandaşları yaban hayvanları ile özellikle de kış uykusundan uyanan yılanlar konusunda uyarırken yağış döneminde gök gürültülü havalarda arazilere çıkmamaları konusunda uyardılar. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın