Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Madde Bağımlılarından Kurtarılan Medrese Gençlerin Mekânı Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Madde Bağımlılarından Kurtarılan Medrese Gençlerin Mekânı Oldu
Yakın zamana kadar atıl durumda olan ve sürekli olarak şikâyet konusu olan madde bağımlıları tarafından kullanılan Bedriye medresesi Aksaray belediyesi sayesinde amacına uygun hale getirilerek gençlerin mekânı haline getirildi.

Aksaray’ın merkezi mahallelerinden Taşpazar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, yıllardır dokunulamadığı için yok olmaya yüz tutmuş ve metruk hale geldiği içinde alkol kullananlar ile madde bağımlıların mekânı haline gelmeye başlayan tarihi Bedriye medresesi konusunda harekete geçen Aksaray belediyesi yaptığı yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Çarşı merkezine yakın konumu nedeniyle günde binlerce kişinin önünden gelip geçtiği medreseyi yok olmaktan kurtaran Aksaray belediyesinin yaptığı çalışmalar ile medrese yine aslına uygun restore edilerek gençler için eğitim yuvası ve sosyal tesis haline getirildi.

Gençler kadar çevredeki vatandaşlara da hizmet veren medresenin restore ve sonraki süreciyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınlayan Aksaray belediyesi başkanı Evren Dinçer; “Bedriye Medresesi’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak kullandığını tarihi kaynaklardan biliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemine baktığımızda ecdadımız eğitime ve ilime önem vermiş, Anadolu coğrafyasında birçok noktada medreseler yapmıştır. Bedriye Medresemiz bunlardan sadece bir tanesidir.

Bizde restorasyonunu tamamlandığımız Bedriye Medresemizin ilim merkezi olmasını ve burada okumaların yapılmasını arzu ederek restore ettik ve halkımızın hizmetine sunduk. Hamdolsun açıldığı günden bu yana tesisimiz yoğun olarak kullanılıyor. Burada isteyen herkes kitap okuyarak keyifli ve huzurlu vakit geçirebiliyor, burada gençlerimizin ders çalıştığını, kitap okuduğunu ve araştırmalar yaptığını görmek bizlere mutluluk veriyor” derken Aksaray belediyesinin yok olmaya yüz tutmuş tarihi değerler konusunda yaptığı çalışmaları değerlendiren vatandaşlar ise yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın özellikle merkezinde kalan ve hak sahipleri bile belli olmayan çok sayıda tarihi değer yok olmaya yüz tutmuştu. Bunların çoğu geçmişte yangınlar veya diğer sebeplerle ortadan kaldırılarak yerlerine başka yapılar yapıldı. Geriye kalanlar ise koruma altına alındığından ve restore maliyetleri nedeniyle atıl halde bırakıldı. Bu yapılar yok olma tehlikesi kadar şekilleri nedeniyle başka tehlikelere de neden oluyorlardı. Örneğin göçme veya yıkılma tehlikesi vardı. Başka bir sorun ise alkol kullananlar ya da madde bağımlıları bu yapılara girerek hem kendileri için hem de bizler için tehlike oluşturuyordu. Aksaray belediyemiz son yıllarda bu yapıların korunması ve yeniden aslına uygun hale getirilmesi için çalışma başlattı ve gördüğümüz kadarıyla bu çalışmalar meyvesini verdi. Belediyenin yaptığı çalışmalar ile yapılar kurtarılırken bu yapılara girerek çevreye rahatsızlık veren kişilerden de kurtuluyoruz. Bedriye medresesi geçmişte bir eğitim yuvası olarak kullanılmış. Bugünde belediye sayesinde hem eğitim yuvası hem de Aksaraylıların temiz ve nezih bir sosyal tesisi haline getirildi. Eskiden bu bölgeden geçerken hem içimiz acıyor hem de ürperiyordu. Şimdi bu yapının kurtarılması sayesinde bölgenin çehresi de değişti. Darısı Aksaray’daki diğer metruk yapılara. Tarihi değeri olanlar kurtarılırken diğerleri de en kısa sürede inşallah yıkılarak halka olan tehlikeleri ortadan kaldırılmış olur. Bu çalışma nedeniyle Aksaray belediye başkanı Evren Dinçer başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Motosiklet Hırsızları Cezaevine YollandıÖnceki Haber

Motosiklet Hırsızları Cezaevine Yollandı

Vatandaş Kendi Ekmeğini Yapmayı Tercih EdiyorSonraki Haber

Vatandaş Kendi Ekmeğini Yapmayı Tercih E...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar