Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kredi Sorunu 2’inci El Araç Satışını da Vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kredi Sorunu 2’inci El Araç Satışını da Vurdu
Yaşanan ekonomik krizin etkisi ile yüksek olan kredi faiz oranları emlak sektörü kadar otomotiv sektörünü de olumsuz olarak etkiledi.

Aksaray’da her hafta Cumartesi günleri kurulan 2’inci el araç pazarına otomobil satmak için gelen satıcılar “Pazara alıcı gelmiyor” derken, ikinci el araç alım satımı yapan galerici esnafları da uzun süredir ikinci el oto piyasasının can çekiştiğini söyleyerek “krediye ulaşım zorluğu nedeniyle ikinci el araç alım satımı büyük oranda durdu” dediler.

Bir sene öncesine kadar altın dönemini yaşayan ve milyonlarca liranın saatler içerisinde el değiştirdiği, ikinci el araçların fiyatlarının günlük değiştiği sektördeki durağanlığın en büyük nedenlerinin başında talebin fazlalığı nedeniyle araç fiyatlarının ederlerinden fazla yükseltilmesini ve kredi faiz oranları ile krediye ulaşımın zorluğunun emlak piyasası gibi ikinci el oto piyasasını olumsuz etkilediğini söyleyen esnaflar açıklamalarında; “Ülkemiz gerçekten çok uzun süredir ekonomik olarak sıkıntılı bir sürecin içerisinde. Bankalarda bu süreçte krediye ulaşımı zorlaştırdıkları gibi kredi faiz oranlarını da çok yüksek tutuyorlar. Bu nedenle piyasa kilitlenmiş durumda. Sadece otomobil değil diğer sektörlerde de kabul edilmese de büyük bir nakdi sorun yaşanıyor.

Son 3 yıl içerisinde özellikle de 2023 yılının yaz dönemine kadar sıfır araçların ortadan kaybolmasıyla ikinci el piyasası galericilere de dışarıdan araç alıp satanlara da çok fazla kazandırdı. Hükümetin aldığı sıkı tedbirler sayesinde sıfır araçlar piyasaya çıkmaya başlayınca ikinci ele ilgi azaldı. Daha sonrasında artan krediler nedeniyle vatandaş kredilere ulaşamadı ve birçok kişi de ellerindeki araçları panik halinde satmaya çalışınca ikinci el oto sektörü de krize girdi. Geldiğimiz süreçte dışarıdan araç alıp satarak yüz binlerce lira kazananlar yani piyasanın bu hale gelmesini sağlayanların büyük bölümü sıkıntı yaşamazken galericiler bu işin zararını çekiyorlar.

İkinci el oto fiyatları son 3 yılda hak etmediği yere kadar yükseldi. Bir aracın aynı gün içerisinde 3 el değiştirdiğine ve aracı satan 3 kişinin de çok fazla para kazandığına şahit olduk. Şimdi herkes o dönemi bekliyor ancak uzunca bir süre artık ikinci ele ilgi olmaz. Araç alacak veya değiştirecek olanlar da bu kredi faizleriyle alım satım yapmazlar. Zaten bize gelenler faize razı olsalar da krediye ulaşamadıklarını söylüyorlar. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Köy ve Kasaba Yollarında Denetimler ArttıÖnceki Haber

Köy ve Kasaba Yollarında Denetimler Artt...

Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam YaralandıSonraki Haber

Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam Yaralandı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar