Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Konutta Artan Fiyatlara Rağmen Rekor Kırıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konutta Artan Fiyatlara Rağmen Rekor Kırıldı
TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre Aksaray genelinde 2022 yılının ilk çeyreğinde 1569 konut satılarak yeni bir rekor kırıldı.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu illerdeki konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre 01-31 Mart tarihleri arasında il genelinde 615 konut el değiştirirken yılın ilk çeyreği olan Ocak, Şubat ve Mart ayları boyunca toplamda 1569 konut el değiştirdi. Konut fiyatlarının daha ucuz olduğu 2021 yılının ilk çeyreğinde ise il genelinde 1185 konut 2020 yılının ilk çeyreğinde ise 1332 konut satışı yapılmıştı. Artan maliyetler ve sürekli artan fiyatlara rağmen Aksaray’da konut satışında tarihi rekora imza atılırken Mart ayında satışı yapılan konutların finansal devir işlemleri de ilginç bir veriyi ortaya çıkarttı. İl genelinde Mart ayı boyunca satışı yapılan 615 konuttan sadece 101 tanesi kredi ile satılırken 514’ü ise peşin ve diğer şekilde devredildi. Satılan 614 konuttan 287’si yeni konutlardan oluşurken 328’i ise ikinci el olan konutlardan oluştu.

Konut krizi ve sürekli artan daire fiyatlarına rağmen son yılların en yüksek satış rakamının yakalanması sektör çalışanları ve vatandaşlar tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. Konuta ilginin tahminlerin aksine artması ve il genelinde geçmiş yıllara göre inşaat yatırımlarının azalması yaz ayı ve sonraki süreç için konut fiyatlarının artacağı yönündeki tahminleri güçlendirdi. Özellikle dar gelirli olan ve konut hayali kuran vatandaşlar bu hayallerinden daha da uzaklaşırken konut fiyatlarının sürekli yukarı doğru hareketi kiracıları da zora sokmaya başladı. ‘Ev hayali bile kuramıyoruz yeter ki kirada oturduğumuz evden de olmayalım’ diyen vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda; “Son dönemde konut fiyatları sürekli olarak artıyor. Dar gelirli olan kişilerin ne bu şehirde ne de köy ve kasabalar da ev sahibi olma şansı kalmadı. Tek umudumuz bu yönde TOKİ kaldı. Yapılacak projelere katılarak ev hayalimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Aksaray’da 5 yıl öncesine kadar konut almak daha kolaydı. Banka faizleri ve biraz birikimle ikinci el bir daire alınabiliyordu. Gelinen son noktada her gün yeni bahanelerle her şeye zam yapılıyor. Banka faizlerindeki durum da ortada. Konut satışına ilgi azalsa belki fiyatlar biraz geriler ancak bırakın azalmayı son yılların rekoru kırıldı deniyor. Hal böyle olunca arz talep meselesinden fiyatlar daha da artacaktır. Aksaray’da 2 milyon TL’ye daire satılıyor deniyor. İkinci el olarak kabul edilen 5-10 yıllık evlere bile 800 ile bir milyon gibi rakamlar istenmeye başlandı. Hal böyle olunca kira fiyatları da bu artışlardan etkilendi. Ev sahipleri şimdilerde 30-40 yıllık doğalgazlı evlere bile bin liranın üzerinde kiralar istemeye başladılar. Yeni evleri kiraya verenler ne kadara veriyor bilmiyoruz. Yetkililerden bu süreçte TOKİ projelerini arttırmalarını ve dar gelirli olanları be ev sahiplerinden kurtarmalarını istiyoruz. Ev hayallerimizden vazgeçtik yeter ki elimizdekinden de olmayalım” dediler. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Geçici Başkan Murat KoçÖnceki Haber

Geçici Başkan Murat Koç

Tarımsal Üretimdeki Bir Aylık Artış Yüzde 12,02Sonraki Haber

Tarımsal Üretimdeki Bir Aylık Artış Yüzd...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar