
Aksaray’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve geciken TOKİ projeleri nedeniyle yaşanan konut sıkıntısı dönüşüm için taleplerin artması ve yurt dışında yaşayan gurbetçilerin ceza korkusu ile evlerini boşaltma ihtimallerinin konut sıkıntısının artıracağı endişesi başladı.
Son 10 yıl içerisinde inşaat sektöründe başlayan kriz ve buna bağlı olarak yatırımların azalması il genelinde konut sıkıntısının başlıca nedenleri arasında gösterilirken bu soruna ek olarak merkezde başlatılan dönüşüm çalışmaları da konut krizinin artmasına neden oldu. Yıl içerisinde binden fazla çiftin evlendiğini ve yeni ev açtığını da söyleyen sektör yatırımcıları ilerleyen günlerde merkezdeki yıkımlar nedeniyle konut sıkıntısının devam edeceğini belirtirken bu sıkıntının artmasında kiralık konutlar için başlatılan sürecinde etkili olacağı uyarısını yaptıkları açıklamalarında; “Son dönemde kiralar konusunda sıkı denetimler yapılacağı yönünde basın aracılığı ile haberleri görmeye başladık. Bu denetim çalışmaları elbette gerekli ancak Aksaray’da özellikle de bazı müstakil mahallelerde gurbetçi hemşerilerimiz evlere ve bahçelere bakma karşılığı evlerindeki oturan ailelerden herhangi bir kira geliri talep etmiyorlardı.
Yine ev sahiplerinin çok büyük bölümü kiralarını anormal derecelerde de artırsalar büyük bölümü devletin verdiği rakamlara uyum göstermiş ve buna göre fiyatlar ödeniyordu. Bunun gibi sorunlar kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sorunların artmasına neden olacaktır. Bunun dışında TOKİ’nin merkez dışında kalan İstiklal Mahallesi sınırları içerisindeki konutlarını 6 yıl içerisinde tamamlayamaması ve artan nüfusa rağmen yeni bir projeye başlayamaması da konut sıkıntısının artmasına neden oldu.
Son günlerde merkezde birçok bina bir anda boşaltılıp yıkıma başlanıyor. Bu binalardan çıkanlarda inşaatlar tamamlanana kadar yeni yerleşim yerleri arıyorlar. Bu durumda yine sorunun artmasına neden olurken en büyük sorunlardan bir tanesi de artan nüfus ve evlenme sayısı. Geçen yıl içerisinde binden fazla çift dünya evine girdi. Bu çiftlerin neredeyse tamamına yakını il merkezinde yeni ev kurmak zorunda kaldılar. Bu talep fazlalığına yetecek sayıda konut yapılmıyor. Yıkılan yerlerin de ihtiyaçlara eklenmesi ve yapılacak denetimlerle gurbetçilerin de kirasız verdikleri konutları boşaltmaya çalışmaları il genelinde konut sıkıntısını daha da artıracaktır.
Bu sorunun önüne geçmek için kentsel dönüşüme ek olarak cazip fiyatlarla arsalar dağıtılıp halkın kendi evini yapmasının yolu açılabilir. Bunu TOKİ yapmaya çalıştı ama 2 yıldır bu arsaları bir türlü dağıtamadı. Başlatılan projelerden belediye projesi haricindeki projeler süresinde teslim edilemedi. Yerel müteahhitler artık her projeyi yapmak yerine dönüşüm çalışmalarını yapmaya ve seçici olmaya çalışıyorlar. Bu nedenlerle önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde konut krizinin daha da artacağını tahmin ediyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Vergi ödenen bedel üzerinden alınır Madem Gurbetçi evine sahip çıkılsın bahçesine bakılsın amaçlı ücretsiz bedel almadan kiraya veriyor O zaman Gurbetçi olduğuna yutr dışında yaşadığına veya çalıştığına orada oturumu olduğuna dair birkaç tane tanzim edeceği belge ile Kiracı ile birlikte vergi dairesine maliyeye giderek kiradan feragat evrağı düzenlensin Sonuçta mal sahibi malı üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir Kanunda böyle bir düzenleme getirilsin en azından hem onların evinde kalan maddi durumu zor olan insanlara hem de gurbetçilerin ikisinin de sorun bir arada çözülmüş olur..Ve dolayısıyla da herhangi bir ücret bir kira bedeli alınmadığı için bunun vergisi de olmaz... Sorunun biri böylece çözülmüş olur..