Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Konut Satışlarına Gurbetçi Dopingi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konut Satışlarına Gurbetçi Dopingi
Son aylarda sürekli gerileyen konut satış istatistikleri gurbetçilerin en yoğun olduğu Ağustos ayında rekor seviyede arttı. TR 71 Bölgesinde yeniden en çok konutun satıldığı il Aksaray oldu.

Son 2 yıldır sürekli artan inşaat maliyetleri ve bu oranlara göre daha da fazla yükselen konut fiyatları nedeniyle sürekli olarak gerileyen konut satış istatistikleri uzun bir aranın ardından yeniden yükselişe geçti. Yaşanan yükselişin Ağustos ayında gerçekleşmesi gurbetçilerin ellerindeki nakiti yeniden konuta çevirmeye başladığı yönünde algılanırken talebin artması konut yüksek seyreden konut fiyatlarının yeniden arttırılmasına neden olacağı iddiaları konut alacakların geri adım atmasına neden olmaya başladı.

Özellikle arsa payları başta olmak üzere son bir yıl içerisinde inşaat maliyetlerindeki artış oranı yüzde 50’yi aşarken konut fiyatlarına yapılan zamlar bu oranın bile üzerine çıktı. Böyle bir dönemde Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı veriler inşaat sektörü için Ağustos ayının iyi geçtiğini ortaya çıkarttı. Son günlerde artan çimento fiyatları nedeniyle sıkıntılı günler geçiren müteahhitlerin ilerleyen dönemde konut fiyatları ve satışları konusunda nasıl bir yol izleyeceği merakla beklenirken Ağustos ayındaki konut satış oranının beklentilerin çok üzerinde çıkması gurbetçilerin yeniden konuta ilginin arttığı şeklinde yorumlandı. Ağustos ayı süresince 929 konutun el değiştirdiği Aksaray’da yüksek konut fiyatları sürekli olarak tartışılırken vatandaşlar da açıklanan rakamın inşaat yatırımcılarının yeniden zam hareketine geçireceğini belirterek yaptıkları açıklamada; “Aksaray kimine göre ucuz kimine göre de çok pahalı konut fiyatları ile inşaat alanına sürekli olarak yatırım yapan illerin başında. Çevremizdeki illere göre çok fazla konutun yapıldığı ve satıldığı ilimizde son 2-3 yıl içerisinde konut fiyatlarına gelen zamlar ülkemizin hiçbir ekonomik çalışmasıyla izah edilemez. 300 bin lira olan konutların fiyatları şimdilerde 600-800 bin seviyelerine kadar yükseltildi. Bu rakamlara kadar yükselen konutların satışının devam etmesi yeni zamların zeminini hazırlıyor. Gurbetçi hemşerilerimiz için hiçbir şeyin önemi yok. Ellerindeki paraları nedeniyle onlara bu rakamlar hesaplı veya alınabilecek düzeyde gelebilir. Ancak Aksaray gibi illeri için bu rakamlar çok fazla. Şimdi Ağustos’ta artan konut satışları müteahhitleri ve bazı emlakçıları harekete geçirecek ve fiyatlara bir 50-100 bin ayar verilecek. Ancak Ağustos verileri kimseyi kandırmasın yerel halk bu fiyatlara konut alacak güçte değil. Son olarak bu arsa payları yeniden gözden geçirilmeli ve çimento üreticilerini boykot ettikleri gibi bu arsa sahiplerini de boykot etmeliler. 5 sene önce 3 daire verilen arsaya 6 daire veren müteahhit o aradaki farkı müşterilerinden alıyor bu da en az çimento fiyatları kadar maliyetleri yükseltiyor. Yüzde 50 ile inşaat alanlar çimentoya gelen zam için boykot yapıyor” dediler. (Haber:E.B)

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN
Koçak “2021 Destek Ödemeleri Bir An Önce Açıklanmalı”Önceki Haber

Koçak “2021 Destek Ödemeleri Bir An Önce...

Jandarma İlköğretim Haftasında OkullardaSonraki Haber

Jandarma İlköğretim Haftasında Okullarda

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar