Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Koçak “Hububat Fiyatından Memnun Değiliz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koçak “Hububat Fiyatından Memnun Değiliz”
Aksaray Ziraat odası başkanı Emin Koçak geçtiğimiz gün açıklanan hububat fiyatlarının üreticiyi memnun etmediğini söyleyerek, “Acil olarak fiyatlar yeniden güncellenmelidir” dedi.

Tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray’da arazi yapısı ve su sorunu nedeniyle üreticilerin çok büyük bölümünün ekimini yaptığı arpa ve buğday için TMO alım fiyatları açıklandı. Açıklanan fiyatlar çiftçilerin tepkilerine neden olurken üreticiler adına açıklama yapan Ziraat Odası başkanı Emin Koçak fiyatların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Arpa ve buğdayın üretim maliyetlerinden bile aşağı alım fiyatı açıklanması üzerine Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlara çağrı yapan Koçak fark ödemesi ve destek fiyatlarının yeniden gözden geçirilerek fiyatların tekrara açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Koçak; “Fiyatlar Yeniden Güncellenmeli”

Koçak sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı açıklamada; “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği genel başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak. Çiftçimiz, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan neredeyse tam bir yıl sonra alabildi.

Yine fark ödemesi gecikirse diye üreticimiz tedirgin oluyor.

Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak olması, ödemenin geç olması, fiyatın düşük olması, fark ödemesinin ne zaman yapılacağının bilinmemesi üreticimizi endişelendiriyor.

Sn. Cumhurbaşkanımızdan ve İlgili Bakanlıklarımızdan biz üreticiler olarak fiyatların ve fark ödemesi desteklerinin arttırılarak tekrar yayınlanmasını, ürün bedellerinin ve fark ödemesinin ürün tesliminden hemen sonra yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Üreticiler “Bu Fiyat Borçlarımızı Kapatmaya Yetmez”

Arpa hasadının başladığı Aksaray’da TMO’nun açıkladığı ürün fiyatları konusunda beklentilerinin çok altında kaldığını söyleyen üreticiler ise yaptıkları açıklamalarda; “Bu yıl artan enflasyon ve üretim maliyetleri nedeniyle çok farklı bir fiyatın açıklanmasını bekliyorduk. Geçen sene TMO’daki randevu sorunu nedeniyle birçok üretici borçları için ürünlerini yok fiyatlarına satmak zorunda kaldı. Bu yıl TMO’nun alım konusunda sıkıntı yaşatmayacağı garantisi verilse de maliyet fiyatlarının altında bir fiyat açıklandı. Sulama sorunun olmadığı bölgeler için açıklanan fiyatlar maliyete denk olsa da bu durum Aksaray’da öyle değil. Su sıkıntısı nedeniyle sadece elektrik ve mazot borcumuz bile toplam alacağımız paranın tamamına gidiyor. Artık bölgelere göre üretim maliyetleri verilmeli. Bu yılki fiyatlar bırakın bize kar ettirmeyi borcumuzu daha fazla artırıyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uyarılarda Cezalarda Fayda EtmiyorÖnceki Haber

Uyarılarda Cezalarda Fayda Etmiyor

Çarklar Kurban İçin DönüyorSonraki Haber

Çarklar Kurban İçin Dönüyor

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar