
Kış mevsiminin en çok tercih edilen ürünlerinden olan sebzelerin tüketimi de oldukça önem taşıyor. Kış sebzelerinin tüketimi konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Murat Serkan Sinav, çiğ sebzelerin kalp rahatsızlığına ve tansiyon hastalığına iyi geldiğini belirtti.
Kış sebzelerinin vatandaşın ilk tercihi olduğunu dile getiren Sinav, “Lahana, ıspanak, pırasa gibi kış sebzelerinin kış mevsiminde bola tüketilmesi gerekiyor. Kahvaltıda yeşillik ürünlerin tercih edilmesini önemsiyoruz. Yemeklerin yanında çiğ sebze olarak tüketilebilir. Salata ile yeşil sebzelerin tüketimi sağlanabilir. Yeşillikler hacim açısından büyük kalori açısından düşük olduğu için diyet menülerinde fazlasıyla yer veriliyor. Kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyon bulunan hastalarımıza da şifa kaynağı olacaktır. Kalp tıkanıklığı durumlarına da yeşil sebzeler iyi geliyor ve damar yollarını daha iyi çalıştırıyor. Kış sebzelerinin üzerine limon sıkarak tüketirsek c vitamini açısından çok değerli oluyor. Ayrıca sindirim sistemi için de oldukça faydalı oluyor. Çiğ sebzeler lifli gıdalar olduğu için sindirim sistemini çalıştırmada önemli bir yeri var.” ifadelerini kullandı.
Kış mevsiminde sebze yemeği tüketiminin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Sinav, “Pazı, ıspanak, pırasa, brokoli, karnabahar gibi yiyeceklerin tüketimi sağlık açısından oldukça önemli. Bu tür sebzelerin tok tutma süresini uzun tutmak için pirinç ekleyerek tüketimi sağlanabilir. Bu şekilde enerji kaynağı da arttırılmış olur. Mümkün oldukça bu besinleri de soframızdan ayırmamamız gerekiyor. Vücudumuzun sağlıklı ve dengeli bir şekilde öğün takibini sağlamak adına bu noktalara dikkat etmek gerekiyor. Et tüketimi fazla olan bireyler mutlaka arada sebze tüketimi yapabilir. Haftada en az üç gün sebze tüketimi öneriyoruz. Yanında da kuru bakla tüketimi sağlanabilir.” şeklinde konuştu. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)
Yorum Yazın