Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

İnşaat Maliyetindeki En Yüksek Artış İşçilikte

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Maliyetindeki En Yüksek Artış İşçilikte
TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksine göre inşaat maliyetleri geçen seneye göre yüzde 67,87 artış gösterirken en yüksek artış kalemi işçilik oldu.

Ekonomik krizin etkilerini sürdürdüğü ve özellikle zorunlu ihtiyaç malzemelerine yapılan zamların devam ettiği süreçte inşaat maliyetlerindeki artış oranları da açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre inşaat maliyetlerindeki yıllık artış oranı yüzde 67,87’ye ulaşırken bu artış içerisinde en yüksek pay yüzde 103,46 ile işçilik maliyetinde oldu. Aynı dönemde malzeme artışı ise yüzde 53,29 olarak açıklandı.

TÜİK Tarından yapılan basın açıklamasında; “İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %15,70 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,87 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,13 arttı, işçilik endeksi %41,95 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53,29 arttı, işçilik endeksi %103,46 arttı” denilirken inşaat yatırımcıları ile vatandaşlar bu oranların sahada çok daha fazla olduğunu ifade ettiler.

Özellikle inşaat maliyetlerine sadece işçilik ve malzeme endeksinin dâhil edilmesinin yetersizliğinden bahseden yatırımcılar yaptıkları açıklamalarda; “İnşaat maliyet artışı verileri yıllık yüzde 67 çıkmış. Bu bizlerin de umudu. Bu rakam açıklanırken işçilik ve malzeme endeksi hesaplanmış. Bunun yanında arsa payları ve malzemelerdeki normal artışlar hesaplanmamış. İşçilik maliyeti dendiğinde de asgari ücrete yılda yapılan çift zamla inşaat işçilerinin maaşları da otomatik olarak değişkenlik gösterdi.

İnşaatlarla ilgili hesaplamalar yapılırken bu alanlara ödenen arsa payları ve gerçek maliyetler hesaba katılmıyor. Şimdi Aksaray’da bir daire fiyatı yerine göre 4-5 milyona kadar çıktı. Daha nereye kadar çıkacağı da belli değil. Bu fiyata toplumun yüzde 90’ını oluşturan alt ve orta gelir gurubunun konut alması mümkün değil. Yapılan konutları alabilenler genel olarak gelir düzeyleri yüksek insanlar. Bu nedenle de büyük yani aile konutu dediğimiz 2+1 ve 3+1 konutlara ilgi azaldı. Şimdilerde en fazla 1+1 veya 2+0 konutlar yapılıyor. Küçük olduğu için maliyeti ucuz ve insanlar bu evlere yatırımlık olarak bakıyorlar.

Son 10 yıl içerisinde Aksaray’da krize kadar inşaat yatırımlarında rekor kırıldı. Şehrin birçok bölgesi şantiyeye çevrildi. Bu durum yatırımcıları inşaat sektörüne yönlendirdi. İşten anlayan ve anlamayan yatırımcıların arsa talepleri Aksaray genelindeki arsa paylarını yüzde 50’lerin üzerine kadar çıkarttı. Yani bir müteahhit yaptığı 10 dairenin 5’ini arsa sahibine vererek iş yapmaya çalıştı. Bu durum nedeniyle birçok yatırımcı büyük zararlar ederken birçoğu da battı. Tabi bu geçmişteki çıkartılan arsa payları yerini koruyor. Şimdi kimin kapısına varılsa yüzde 50’den ağzını açıyor. Artık bu maliyetler ile yüzde 50 dönemi bitti. Bunu bekleyen boş yere bekler” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akşener Bugün Aksaray’daÖnceki Haber

Akşener Bugün Aksaray’da

Sıcak Havalar Pazar Fiyatlarını DüşürdüSonraki Haber

Sıcak Havalar Pazar Fiyatlarını Düşürdü

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar