Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Ezber Bozan Deprem Aksaray’ın Durumu Ne?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ezber Bozan Deprem Aksaray’ın Durumu Ne?
Konya’nın Kulu İlçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem, depremler konusundaki ezberleri bozarken Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise açıklamasında Tuz gölü fay hattına dikkat çekerek “Bir şehir efsanesi çöktü” ifadelerini kullandı.

Deprem riski en az olan iller arasında gösterilen Aksaray, Karaman ve Konya ile ilgili “Deprem riski olmayan şehirler” tezi Konya’nın Kulu ilçesinde meydana gelen deprem ile çürüdü.

Özellikle Aksaray’ı da etkileme riski bulunan Tuz gölü fay hattı Kulu’da meydana gelen depremle birlikte tekrar gündeme gelirken bu konudaki ezber bozan açıklama Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy’dan geldi.

Ersoy Kulu depreminin ardından “Bir şehir efsanesi çöktü” ifadelerini kullanarak yaptığı açıklamada; “Konya en güvenli yer, deprem olmaz düşüncesi burada çöküyor. Bir şehir efsanesi burada çöktü. Konya'nın tamamen depremden arınmış bölge olduğunu söylemek zordu zaten bunu yaşayarak gördük. Elbette tarihte büyük depremler nadir görülmüş olabilir ama bu insanları yanıltmasın. Kuğu çevresi, Tuz Gölü’nden geçen fay zonu gibi alanlar deprem üretme potansiyeline sahip. Bu açıdan bakıldığında yaşanan sarsıntı sürpriz değil” diyerek Tuz Gölü fay hattına da dikkat çekti.

Bilindiği üzere Aksaray, Konya ve Karaman ile birlikte Türkiye’de deprem riski olmayan iller arasında gösterilirken MTA ve AFAD il müdürlüğü ile 5 farklı üniversitenin yıllar önce yaptığı deprem çalışması yeniden gündeme geldi.

6 Şubat depremlerinin ardından Aksaray’da depremden etkilendiği gerekçesi ile bazı binalar boşaltılmış ve bu binalar yıkılmıştı. 1999 Depremi sonrası ülke genelinde değişen deprem yönetmeliği sonrası illerdeki binalar o illerin deprem oluşturma risklerine göre yapılmış ve Aksaray bu alanda deprem riski en az olan iller arasında gösterildiği için binalardaki deprem riskleri de geçmişteki deprem riskine göre yapılmıştı.

İl genelinde hali hazırda deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilen çok sayıda binanın sağlamlık durumları konusunda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı bilinmezken özellikle Hatay’da büyük yıkıma neden olan zemin sıvılaşması konusunda Aksaray merkezdeki hangi mahallelerin risk taşıdığı konusunda da bir açıklama şu ana kadar yapılmadı.

Deprem yönetmeliği öncesinde kooperatif şeklinde inşa edilen Fatih Mahallesinde onlarca yapının durumu belirsizliğini korurken diğer bölgelerde eski binalar kat maliklerinin de dönüşüme izin vermesi ve Aksaray belediyesinin dönüşüm destek paketi ile yenilenmeye devam ediyor.

Binalarının durumunu bilmediklerini ifade eden çok sayıda vatandaş ise 6 Şubat depremleri sonrasında riskli sayılabilecek ve 1999 öncesinde inşa edilen binalar konusunda şu ana kadar hiçbir çalışmanın olmadığına dikkat çekerek yetkililerin eski binalar konusunda kendilerine destek olmasını istediler.

“Riskli yapılarda oturmak istemiyoruz ama evlerinde kiracı oturtan ev sahipleri de dönüşüme karşı çıkıyorlar” ifadelerini kullanan vatandaşlar açıklamalarında; “Aksaray’da deprem olmaz deniliyor ama Aksaray’ın içerisinden geçen bir fay hattı olduğunu da biliyoruz. Bu konuda çalışmalar olduğunu biliyoruz ama sonuç raporu ne yazık ki paylaşılmadı. İlde 1999 öncesinde yapılan çok sayıda bina var ama bu binaların bir kısmı dönüşüm için yıkılırken çoğunda kiracı oturtan ev sahipleri dönüşüme izin vermiyor. Deprem olur olmaz ama bizler korkulu rüyalar görmek istemiyoruz. Eski olan yapıların yetkililer tarafından incelenmesini ve riskli görülenlerle ilgili karar alınmasını istiyoruz. “Nasıl olsa biz oturmuyoruz” düşüncesi ile risk taşıyan binaların dönüşümüne izin vermeyen ev sahipleri de bu sayede ikna olurlar. Depremler konusunda artık felaket sonrası yara sarmak yerine felaketlerden önce tedbirlerin alınmasını istiyoruz. İstanbul için planlanan dönüşüm çalışmalarının artık İstanbul dışındaki illerde de faaliyete geçirilmesini ve hemşerilerimizin de bu dönüşümlere destek olmasını istiyoruz. Bu kadar büyük bir dönüşüm çalışmasını sadece devletten beklemek yerine belediyenin teşvikinden yararlanmak istiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÜİK “Tarımın Maliyeti Yüzde 27,50 Arttı”Önceki Haber

TÜİK “Tarımın Maliyeti Yüzde 27,50 Arttı...

AKSARAY’DA ÇOCUKLAR VE GENÇLER BİLİMLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYORSonraki Haber

AKSARAY’DA ÇOCUKLAR VE GENÇLER BİLİMLE B...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar